Dirigent Geert Verhallen is op zijn plek bij de Zangers van St. Frans.
Dirigent Geert Verhallen is op zijn plek bij de Zangers van St. Frans. Foto: Marco van den Broek

Unieke mix bij St. Frans

Venray | Geert Verhallen is vanaf 1 november de nieuwe dirigent van de Zangers van St. Frans. Tot dat moment was Verhallen de vaste organist van het gevarieerde zanggezelschap uit Venray. De dirigent uit Mill volgt Ad de Vries op. "Toen ik werd gevraagd als dirigent heb ik vrij snel 'ja' gezegd."

Door Willem Menting

Als organist kende Verhallen het koor al vrij goed. De Brabander heeft een zwak voor de Zangers van St. Frans. "In het koor zingen kinderen van acht jaar oud samen met mensen tot rond veertig jaar. Dat is echt uniek in deze regio." Verhallen merkt dat de jongeren heel snel dingen leren. "Ik wist dat eigenlijk al, maar toch ben ik er wel verbaasd over." De jongste leden van het koor krijgen op iedere dinsdag zangles van een zangcoach, Janine Heuts. Dankzij die extra begeleiding is het basisniveau van de Zangers van St. Frans goed. "Muziek is goed voor kinderen. Ze ontwikkelen zich op verschillende vlakken. We zingen bijvoorbeeld een stuk uit de Romeinse tijd. Dus ze krijgen ook een stukje geschiedenis mee."

Geschiedenis en talen (van andere landen) staan sowieso hoog in het vaandel bij Verhallen. Hij wil zijn koorleden graag wat bijbrengen over de verschillende landen. "Zweedse muziek is meestal vrij kalm en rustig. Als we Italiaanse nummers doen is alles veel uitbundiger. Je leert landen aan de hand van muziekstijlen steeds beter kennen." De Zangers van St. Frans heeft in de voorbije jaren bekendheid gekregen in veel landen. Tijdens concertreizen werd er onder meer gezongen in Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Spanje, Portugal, Italiƫ, Ierland, Oostenrijk en Polen. "We doen vaker bijzondere projecten. Dat waardeer ik ook zo aan het bestuur van het koor. Het is een hele organisatie om zo'n concertreis op poten te zetten." Ook is het volgens Verhallen bijzonder dat het zanggezelschap beschikt over een eigen repetitieruimte: de Galmhut. In die ruimte is ook een eigen bar voor de Zangers van St. Frans. "Sporters hebben vaak een derde helft, wij blijven na een repetitie op vrijdagavond ook wel even hangen. Dan wordt er ook andere muziek gedraaid. We zingen zelf voornamelijk klassieke stukken." De Zangers van St. Frans is niet het enige koor dat Verhallen onder zijn hoede heeft. Hij werkt ook met Stadskoor Grave, de Maessanghers Grave, Kemmerekoor (Geijsteren), Just For Fun (Meerlo) en Jointoo (Meerlo). "Ik ben nu iedere avond van de week op pad voor een repetitie. Dat is best zwaar, maar dat hoort er ook bij als dirigent. Je weet dat je erg onregelmatig werkt. Alleen voor mijn vrouw en kinderen is dat niet altijd even leuk." De Zangers van St. Frans heeft dus een erg divers karakter. Over twee jaar viert het koor het zestigjarig jubileum. Dat wordt gevierd met een grootst concert. "Daar kan ik nog niet veel over zeggen, maar dat wordt een groot spektakel." Tijdens de repetities houdt Verhallen vast aan een strak schema. "We beginnen altijd met de hoge stemmen. Daarna oefent de hele groep samen en dan eindigen we met de lage stemmen. Tijdens het begin werk ik met de jongeren, zij hebben ook wat meer sturing nodig." Toch merkt Verhallen wel verschillen tussen de generaties. "Het gaat onderling hartstikke goed hoor, maar de jeugd zit toch wel veel op hun telefoon te kijken. Ik denk dat ik ze binnenkort maar eens recht tegenover elkaar zet. Dan kunnen ze elkaar eens in de ogen aankijken tijdens het zingen."