Dorpsraad: geen detailplan viaduct

LEUNEN | De dorpsraad van Leunen heeft twee maanden de tijd om een alternatief plan te bedenken voor de kruising Leunseweg-Deurnesweg waarbij het viaduct blijft behouden. Projectleider Riny van Deursen liet maandag in de dorpsraadvergadering weten dat er geen gedetailleerd en uitgewerkt plan op tafel hoeft te komen. "Dat kunnen we van jullie als leken niet verwachten."

Door Henk Willemssen

De stuurgroep van provincie en gemeente besloot eind oktober, op aandringen van de dorpsraad, een voorbehoud te maken voor de omstreden sloop van het viaduct over de Leunseweg. In het plan moet het viaduct plaatsmaken voor een grote rotonde met twee tunnels voor fietsers en voetgangers.

De dorpsraad meent dat de sociale veiligheid in het geding is en dat het viaduct met enkele aanpassingen best kan blijven staan. Op 30 november heeft een afvaardiging van de dorpsraad een gesprek met het projectteam. "We kijken of handhaving van het viaduct kan worden meegenomen in het plan", zei dorpsraadvoorzitter Jeroen van de Leur.

De dorpsraad gaat alle plussen en minnen op een rijtje zetten. Veruit de meeste dorpsbewoners laten weten niets te zien in de sloop van het viaduct. "Leunen heeft er geen enkel voordeel van. Het wordt alleen maar lastiger om van Leunen naar Venray te komen", zei dorpsraadlid Sjaak Rongen. Alleen automobilisten kunnen na de sloop nog bovengronds van en naar Venray rijden. Het is voor fietsers en voetgangers ook geen alternatief om de oversteek bij Intratuin te nemen omdat dat te ver om is.

Secretaris Gerrit Reintjes van de dorpsraad vindt dat het plan te veel is toegeschreven naar een turborotonde, in plaats van het viaduct. "Het is heel discutabel. De doorstroming van Leunen en Venray en de sociale veiligheid gaan er niet op vooruit. Dit is toch belangrijker dan alleen de uitstraling. Ik denkt dat we goede argumenten hebben tegen de sloop." Op 10 januari gaat het al dan niet aangepaste plan naar de stuurgroep die op 24 januari 2018 een definitief besluit neemt. Mocht het viaduct toch verdwijnen, dan zal de dorpsraad zich hiervan openlijk distantiƫren. "Want we willen hier niet op worden aangekeken." De dorpsraad gaat deze week nog Veilig Verkeer Nederland inschakelen voor een verkeerskundig advies. Want er moet ook iets veranderen aan de huidige situatie die vooral gevaarlijk is voor fietsers. Er gebeuren vaak bijna-ongelukken met fietsers op de Leunseweg, net voor of achter het viaduct.


Vier leden stoppen

LEUNEN | Vier van de dertien leden van de Leunse dorpsraad stoppen in maart 2018.

Naast voorzitter Jeroen van de Leur en Barry Willems kondigden ook Mieny Smits en Leonie Schaeffers hun afscheid aan. Er is een commissie gevormd die op zoek gaat naar nieuwe leden.