History Without Borders van start

Ysselsteyn | History Without Borders. Dat is de naam van het Nederlands-Duits project dat het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft gestart.

Aan deze grensoverschrijdende samenwerking nemen vijf musea, drie universiteiten, twee onderzoeksinstituten en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge deel. Er is een bedrag van 1,7 miljoen euro mee gemoeid dat grotendeels door de Europese Unie en provincies Gelderland en Limburg wordt betaald.

Het doel van het project is om de gezamenlijke geschiedenis van de 20e eeuw te onderzoeken en vervolgens in een museale verhaallijn uit te werken. Die verhaallijn krijgt daarna een plek in de vaste presentaties van het Nationaal Bevrijdingsmuseum, het Preussen Museum in Wesel en het geplande bezoekerscentrum bij de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Het museum in Wesel gaat ook een reizende tentoonstelling ontwikkelen die langs de aan het project deelnemende musea in beide landen trekt. Een consortium van vooraanstaande historici en museumdeskundigen uit beide landen dragen bij aan het tot stand komen van een nieuw grensoverschrijdend en Europees perspectief over oorlog, vrijheid, internationale samenwerking en actualiteit.

"De afgelopen eeuw wordt gekenmerkt door de opkomst van extreme ideologieën, twee wereldoorlogen maar ook een lange periode van Europese samenwerking en welvaart. Het sterkt ons historisch bewustzijn als we deze hele geschiedenis niet louter door de nationale bril zien maar juist ook vanuit het grensoverschrijdende en Europese perspectief", vindt Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945). "Met deze unieke binationale aanpak willen wij toekomstige generaties een Europese versie van de zogeheten 'lange 20ste eeuw' presenteren in een internationale context, met volop oog voor de actuele vraagstukken rond vrijheid en de rechtsstaat."


De Herberg: 'Kerst vier je samen'

Venray | Met als motto 'Kerst vier je samen' opent Werkgroep De Herberg op eerste kerstdag, maandag 25 december, de deuren van het zaaltje achter de Paterskerk.

Vanaf 13.00 uur heet de werkgroep mensen van harte welkom voor een kerstdiner in de herberg. De vrijwilligers van De Herberg zorgen voor goed versierde en gedekte tafels. "En de mensen zorgen voor de gezelligheid en samen gaan we voor een geslaagd kerstdiner. Kerstmis is voor velen een warm samenzijn met familie en vrienden, doorspekt van knusse gezelligheid, heerlijk eten en mooie gesprekken", zegt Netty van Reenen van de werkgroep. "Door veel zelfwerkzaamheid en sponsoring kunnen we de kosten laag houden. Ook dit jaar mochten we weer rekenen op een mooie korting op onze kerstboodschappen bij Plusmarkt Van Dijk in Venray. Al blijft een vrijwillige bijdrage altijd van harte welkom."

Mensen die niet over eigen vervoer beschikken, kunnen gehaald en gebracht worden. Opgeven kan tot uiterlijk 18 december bij Netty en Johan van Reenen, telefoon 0478-581562.


Weg achter die geranium

Venray | Cultura Venray houdt op zondag 17 december in samenwerking met troubadour Math Craenmehr een middag speciaal voor de oudere inwoners van de gemeente Venray.

Weg achter die geranium duurt van 14.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden in de Venrayse schouwburg. Het programma is zeer gevarieerd. Troubadours, muzikanten, een muziekbingo: aan alles is gedacht. Troubadours Peter van de Water, Mirjam Aarts en Math Craenmehr zorgen voor een fijne en gezellige sfeer. Daarnaast verzorgen kinderkoor De Singeltjes onder leiding van Jacqueline Fijnaut en de band Queensman optredens. De muzikale instrumentale omlijsting komt van Jop en Jonna Hesen op klarinet en altsaxofoon, en Carolien van der Hulst en Jan van Geffen op gitaar en mondharmonica. Kaartjes zijn te bestellen via Schouwburg Venray.

DOS haalt oud papier op

Venray | DOS Venray haalt op vrijdag 24 november oud papier op in de wijken Brabander en Veltum.

Bij Brabander ook de aangrenzende Overloonseweg. Om 9.00 uur wordt hier met het inzamelen begonnen. Voor Veltum geldt het gebied gelegen tussen de straten Westsingel, Langstraat/Hoebertweg, Weg in den Berg en Kempweg. Hier start het inzamelen om 13.00 uur.

Het verzoek is om het papier tijdig en goed gebundeld aan de straatkant gereed te zetten.

Bevrijding centraal in De Locht

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo wordt op zondag 26 november vanaf 10.00 uur herdacht dat op 23 november 1944 Melderslo is bevrijd.

Op het terrein van De Locht staan historische legervoertuigen opgesteld, waaronder een tank en tevens een originele militaire zendinstallatie. Schoolkinderen worden om 11.30 met enkele voertuigen bij de kerk opgehaald. Van de kerk trekt de stoet, voorafgegaan door doedelzakspelers, richting De Locht. Daar speelt zich de rest van het programma af. Er wordt een lezing gehouden door Hans Steenmetz, kenner bij uitstek van wat er zich tijdens de oorlog in deze streek heeft afgespeeld. Er is erwtensoep en andere stevige kost te koop. Er zijn doedelzakspelers en de 'Andrew Sisters' brengen liedjes uit die tijd ten gehore. Ook is er een tentoonstelling met foto's en platen uit de oorlogstijd. Verder worden er pepernoten en speculaasjes gebakken en kinderen mogen de bakker daarbij helpen.

Programma
De Springplank

Venray | De kinderen vanaf vijf jaar tot en met groep 5 van de basisschool gaan op maandag 27 november van 18.15 tot 19.30 uur pepernoten bakken. De jeugd van de groepen 6, 7 en 8 houden op dinsdag 28 november een sinterklaasavond van 18.30 tot
20.00 uur.