Charlotte Kuijpers en Kosmo in actie tijdens de landenwedstrijd op het EK.
Charlotte Kuijpers en Kosmo in actie tijdens de landenwedstrijd op het EK. Foto: Equigeniek

'Anders dan andere sporten'

Oirlo | Amazone Charlotte Kuijpers (16) uit Oirlo won op het Europees kampioenschap voor pony's brons met het nationale springteam en in de individuele wedstrijd was ze met een negende plaats de beste Nederlandse deelnemer op het toernooi. "Je werkt er een heel jaar naartoe en als je het dan daadwerkelijk behaalt is dat fantastisch."

Door Sven Poels

Werken met een dier is volgens Charlotte heel bijzonder. "Het is anders dan met andere sporten", vertelt ze. "Dieren kunnen niet praten, dus is het altijd speciaal om erachter te komen wat ze bedoelen."

Zelf voelt ze haar vaste pony genaamd Kosmo van Orchid's feilloos aan. "Ik weet goed wat hij wil. Wat hij nodig heeft, of hij bang is of niet. Dat zit in je of niet; ik denk niet dat je zoiets kunt leren." Toch komen haar successen niet zomaar uit de lucht vallen. "Ik train elke dag een uur, een half uur per paard. Je moet er veel voor doen, maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt is het heel mooi."

Me dunkt. Eind juli werd Charlotte op het Europees kampioenschap in het Hongaarse Kaposvár met de Nederlandse ploeg derde in de landenwedstrijd. In de individuele 'krachtmeting' kwam ze met een negende plek bovendien als beste Nederlandse deelnemer uit de bus.

"Je werkt er een heel jaar naartoe en als je het dan daadwerkelijk behaalt is dat fantastisch", zegt de vol trots. "Ik had het niet verwacht, al wist ik wel dat we een sterk team hadden." Welke prijs voor haar de mooiste is, laat ze in het midden. "Dat vind ik lastig te zeggen. Brons is geweldig, maar mijn eigen resultaat natuurlijk ook."

De tocht naar internationaal succes begon al op jonge leeftijd.

"Van kleins af aan rijd ik al pony. We hebben thuis, op onze hoefsmederij in Oirlo, altijd paarden gehad." Al rond haar zesde begon Charlotte wedstrijden te rijden. "Net als mijn ouders in hun jonge jaren. En mijn zus, die met Kosmo eerder al meedeed aan internationale wedstrijden. Zodoende ben ik er langzaam een beetje ingerold."

Twee jaar geleden werd Charlotte uitgenodigd voor de kwalificaties, die ze met goed gevolg doorliep. Vorig jaar deed ze in Denemarken mee aan haar eerste Europees kampioenschap en ook dit jaar wist ze zich in het winterseizoen te kwalificeren voor de Europese eindstrijd. "Mijn eigen trainer, Melvin Greveling, heeft me het hele jaar door begeleid."

Volgend jaar breekt er een nieuwe fase aan voor Charlotte. "In 2018 word ik zeventien en kan ik internationaal geen pony meer rijden. Ik zou nog supergraag een keer goud willen halen, maar dat moet dan wel met paarden gebeuren. Dat is een apart wereldje waar ik dan nieuw in kom en een stuk lastiger, omdat er steeds professionelere ruiters aan meedoen."

Voorlopig gaat de focus op het trainen van jonge paarden en het afmaken van haar school.

"Ik wil mijn diploma behalen, zodat ik altijd nog iets anders kan gaan doen. Over een paar jaar zie ik wel wat het wordt."