Deken Huisman (93) overleden

Venray | Voormalig deken Evert Huisman van Gennep is op 93-jarige leeftijd overleden in het Radboudumc in Nijmegen.

De laatste weken verbleef deken Huisman in Aqua Viva, onderdeel van verpleeghuis Berchmanianum in Nijmegen. Hij werkte er hard aan om te herstellen van een eerdere val, omdat hij graag terug wilde naar zijn geliefde Gennep. Huisman komt uit Gennep, maar groeide op in Gendt. Hij werd predikant, kapelaan, pastoor en deken en kreeg vanwege zijn verdiensten op 30 september nog de Ganapja, de hoogste gemeentelijke onderscheiding van Gennep. Toen hij in 2011 op z'n 87ste met emeritaat ging, was hij de oudste nog actieve deken van Nederland. Zes jaar later verzorgde Huisman nog altijd missen, begrafenissen en huwelijken. In Venray was pastoor Huisman vooral bekend van zijn missen in de Paterskerk en de Jozefkerk in Smakt.

De afscheidsdienst vindt plaats op zaterdag 25 november om 14.00 uur in de St. Martinuskerk in Gennep. Na afloop van die viering wordt de deken via zijn geliefde Niers door medebroeders, priesters, acolieten, familie en parochianen in processie begeleid naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof bij de oude St. Martinustoren. Op vrijdag 24 november om 19.00 uur vindt de avondwake plaats, ook in diezelfde St. Martinuskerk. Voor beide vieringen geldt dat iedereen van harte is uitgenodigd.


SjanTé zet zich in voor movember

Ysselsteyn | Amusementsorkest SjanTé uit de regio Ysselsteyn houdt op zondag 26 november van 14.00 tot 18.00 uur een benefietconcert in het kader van movember. Het doel is om geld in te zamelen voor de bestrijding van prostaat- en teelbalkanker. Het optreden wordt samen met Jan en Monique van Het proeflokaal van Horst gehouden en vindt plaats op het Wilhelminaplein in Horst.

November staat al sinds jaar en dag in het teken van movember. Mannen laten hun snor staan en proberen in ruil hiervoor fondsen te werven om zo geld op te halen voor de bestrijding van prostaat- en teelbalkanker. Het aantal personen dat deelneemt aan movember is inmiddels uitgegroeid tot meer dan vijf miljoen wereldwijd. Ook de muzikanten van SjanTé hebben van heel dichtbij te maken met deze vreselijke ziekte. Daarom besloten ze om wederom een benefietoptreden te geven, ditmaal in samenwerking met Het proeflokaal van Horst. SjanTé treedt geheel belangeloos op, inclusief de benodigde geluidsinstallatie. Om nog meer sfeer te creëren zal er een 'barbier' van MEC Barbers School aanwezig zijn om de gekweekte snorren weer te verwijderen. Ook brouwerij De 7e hemel uit Sevenum gaat een steentje bijdragen door het leveren van speciaalbieren. Om geld op te halen voor de movember stichting kunnen er verzoeknummers aangevraagd worden tegen een vrijwillig geldbedrag. Er zijn lijsten met nummers die aangevraagd kunnen worden beschikbaar.


Veel kleine wensen in winkelcentrum

Venray | Tijdens het collegebezoek aan wijkraad centrum kwamen dinsdagavond veel kleine wensen aan bod.

De veelal oudere centrumbewoners missen een openbaar toilet en een bankje in De Bleek. Er zijn ergernissen over de volle afvalbak in De Gouden Leeuw, afvaldumping in De Schakel, de rommelige parkeersituatie bij Action en de vele fietsers die het fietsverbod negeren in Keizershof. Ook de nieuwe voorrangssituatie op de binnenring valt niet bij iedereen in goede aarde. Omwonenden vinden dat er veel te hard wordt gereden op de Raadhuisstraat.

Burgemeester Hans Gilissen zei dat de gewijzigde voorrangssituatie een verbetering is. "We doen dit om de veiligheid te verhogen. Maar het is nog even wennen aan de nieuwe manier van voorrang geven. Dit heeft tijd nodig."


Colleges bij Match

Venray | Match voor Vrijwilligers in Venray houdt twee gratis vrijwilligerscolleges. Op woensdag 29 november Minimaregelingen in een notendop en op donderdag 7 december Over gezonde voeding.

In Minimaregelingen in een notendop wordt gesproken over de regelingen die de rijksoverheid, de provincie en de gemeente hebben ingesteld. Daarbij wordt niet ingegaan op de details van zo'n regeling, omdat de regelingen jaarlijks veranderen. Er wordt een overzicht gegeven welke regelingen er zijn en voor welke doelgroep die van toepassing kunnen zijn. Dit college wordt gehouden bij Synthese Venray en duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

Over Gezonde voeding gaat over superfood, raw food, gojibessen en chiazaden. Wat is nu gezonde voeding? Wat is nu echt belangrijk? André Basten van My-LifeSlim vertelt erover tijdens dit vrijwilligerscollege. Over gezonde voeding wordt gehouden bij Match en duurt van 19.00 tot 21.00 uur.


Gevaar fietsers op Henseniusplein

Venray | Voor fietsers is het vaak onduidelijk hoe ze het Henseniusplein kunnen oversteken.

Er zijn nu vaak twee fietsstromen: langs het Chinees restaurant of aan de overkant langs Wibra. Een centrumbewoonster merkte tijdens het collegebezoek aan wijkraad centrum op dat het fietsen langs de kant van de Chinees te gevaarlijk is. "Want hier staat het vol met terrassen. Fietsers die er tussendoor gaan wekken vaak agressie op. Er kan beter één fietsroute komen, langs Wibra. Dan is er de minste overlast."