Ben Janssen en Kees Verheij, de organisatoren van de concerten.
Ben Janssen en Kees Verheij, de organisatoren van de concerten. Foto: Jolijn van Goch

"Voor ieder wat wils"

Venray| Olga Pashchenko (klavecimbel) verzorgt op zondag 26 november een huiskamerconcert in het Theehuis in het Odapark in Venray. Stichting Theehuisconcerten verzorgt hier jaarlijks een serie klassieke concerten toegankelijk voor 100 personen per concert met een zeer gevarieerd aanbod uit verschillende tijdperken en met grote namen binnen de klassieke muziek.

door Evelien van der Zwaan

Ook dit seizoen is het de Stichting Theehuisconcerten weer gelukt om een zeer gevarieerd programma neer te zetten in het Odapark. De klassieke muziek komt uit de verschillende tijdperken van renaissance tot hedendaagse muziek. "Voor ieder wat wils", vertelt Venraynaar Ben Janssen. Janssen en Kees Verheij maken deel uit van de organisatie Stichting Theehuisconcerten. Zij hebben het stokje overgenomen van Fred Renirie die vanaf de beginjaren 90 al klassieke concerten verzorgde in het Venrayse park. "Wij werken samen met Viola de Hoog, docente aan het conservatorium en bespeler van de cello. Zij heeft een groot netwerk binnen de klassieke wereld en weet ieder jaar weer een mooi programma voor ons samen te stellen, bestaande uit zes tot zeven concerten met klassieke muziek uit verschillende tijdperken", zegt Kees Verheij. Naast een prachtige locatie in Venray is het Odapark een plek met veel geschiedenis. Het gebied rond het Theehuis draagt een rijk verleden. Het heette ooit Reyndersbos, gekocht door de Zusters Ursulinen eind negentiende eeuw. Dat deden zij voor de jonge meisjes van een pensionaat dat in hun beheer was, verbonden aan het meisjesgymnasium Jerusalem. "De zusters zagen de heuvel en het bos als een mooie plek voor de meisjes die hier zouden kunnen spelen. Zo ontstond een park met een gevarieerde natuur, een speelweide en veel prieeltjes. En dus een nieuw gebouw bovenop de heuvel: het Theehuis." In 1981 kocht de gemeente Venray het park van de Zusters Ursulinen. Daarmee kreeg de hele Venrayse bevolking toegang tot het park. "De Theehuisconcerten zijn een mooi deel van de rijke, Venrayse geschiedenis die aan deze plek is verbonden. Om klassieke muziek live te ervaren, is een betere plek dan het Theehuis nauwelijks denkbaar. Met uitzicht door de hoge ramen op een park waarvan er geen gelijke is in Limburg en misschien wel tot ver daarbuiten. Een geweldige locatie dus om onze concerten te organiseren en mensen een fijn huiskamergevoel te geven tijdens de concerten", aldus een enthousiaste Ben Janssen. Olga Pashchenko brengt zondag de Goldbergvariaties van Bach ten gehore. 'Er is geen werk dat zoveel ruimte biedt aan verbeelding, vakmanschap en virtuositeit als de Goldbergvariaties van Bach', vond klaveciniste Wanda Landowska, die ze tachtig jaar geleden opnieuw op de klassieke kaart zette. Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, fabelachtige techniek en gepassioneerde spel tot één van de spannendste musici van de jongste generatie. Ze speelt een breed repertoire op diverse toetsinstrumenten, Bach op klavecimbel, Beethoven op historische piano, tot Ligeti op moderne Steinway. Nog maar net afgestudeerd was zij in 2016 Artist in Residence tijdens het festival voor Oude Muziek in Utrecht en met ingang van september 2017 zal zij haar leraar Richard Egarr opvolgen als docent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam. Het concert begint om 15.30 uur. Kaartjes zijn te bestellen via theehuisconcerten.com.

Programma

Het programma van de Theehuisconcerten:

14 januari Viola de Hoog en Shuann Chai met Parijs en Wenen: Romantiek en vernieuwing

18 februari Trio Escapada met Vuur! en de solisten Emma Breedveld (viool), Bence Huszar (cello) en Sebastiaan van Delft (piano)

8 april Consort Marten Root met De Toverfluit met Marten Root, Doretthe Janssens, Felipe Egaña en Aysha Wills

27 mei Matangi Kwartet met Revolutionaire Geestverwanten met Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico Menacho (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello).