'Geen uitlaatveld aan Sparveld'

LEUNEN | Bewoners van Sparveld in Leunen zijn niet gerust op de aanpak van het driehoekig plantsoen in hun straat. De gemeente wil het plantsoentje een flink opknapbeurt geven.

Het plantsoen is helemaal dichtgegroeid met struiken en heeft te weinig uitstraling, vindt de gemeente. Het moet een meer open plek worden. Maandag in de dorpsraadvergadering uitten enkele straatbewoners hun bezwaren. "We zitten niet te wachten op een hondenuitlaatveldje voor de deur", zei een bewoonster. "Als de struiken wat worden gesnoeid is het verder goed. Liever geen open grasveldje. Want nu stinkt het al vaker naar de hondendrollen."

De gemeente Venray heeft 357.000 euro uitgetrokken voor de renovatie en vervanging van de straten en het riool in Sparveld, Rondeveld en een deel van de Vullingsstraat. De werkzaamheden zijn gepland voor het tweede kwartaal van 2018.

Op maandag 27 november is er een inloopavond in mfc De Baank waarbij de plannen en schetsen worden gepresenteerd. Aanwonenden kunnen dan hun wensen en ideeën kenbaar maken.

De Urbanusweg valt net buiten het werkgebied omdat de straatverharding hier nog niet is afgeschreven. Toch krijgen de bewoners van de Urbanusweg te maken met overlast. Tijdens de werkzaamheden kunnen de bewoners niet de straat uitrijden via de opengebroken Vullingsstraat. Vandaar dat de gemeente de zandweg - tussen het pand Vullingsstraat 62 en Veulenseweg - tijdelijk openstelt voor het verkeer door de paaltjes weg te halen.


Bodemvervuiling bij pinautomaat

LEUNEN | De bodemverontreiniging op de plek van het afgebroken gemeenschapshuis De Brink in Leunen vertraagt de herinrichting van het dorpsplein.

Uit verder grondonderzoek blijkt dat de olievervuiling vooral zit onder en rondom de pinautomaat van de Rabobank. De gemeente gaat nu eerst een plan opstellen om de grond te saneren. "Dat plan moet worden goedgekeurd door de provincie. Wellicht dat er grond moet worden afgegraven en weer aangevuld", zei dorpsraadlid Sjaak Rongen maandag in de vergadering.

De bodemsanering kan een flinke kostenpost betekenen voor multifunctioneel centrum De Baank die eigenaar is van het perceel. De gemeente wil de grond overnemen om het dorpsplein aan te leggen. Voor de verkoop is een schone grondverklaring nodig.