Guido Coppis timmert aan de weg als regisseur.
Guido Coppis timmert aan de weg als regisseur. Foto: eigen foto

'Anorexia begrijpen'

Venray | Anorexia is een sluipmoordenaar. Die boodschap wil filmregisseur Guido Coppis overbrengen met zijn ultrakorte film Sluipmoordenaar. De 19-jarige filmmaker met roots in Venray onderstreept de ernst van de eetstoornis. "Niet iedereen begrijpt deze ziekte. De problematiek is ook moeilijk te signaleren."

Door Willem Menting

Zo'n vijf jaar geleden hoorde Coppis voor het eerst van anorexia. Zijn moeder werkt als diëtiste en een cliënt overleed aan gevolgen van anorexia. "Ik begreep niet goed wat het was. Pas toen zij het woord sluipmoordenaar gebruikte, snapte ik het beter. Daarna heb ik veel onderzoek gedaan naar deze verschrikkelijke eetstoornis."

Eva Custers (17) speelt de hoofdrol in Sluipmoordenaar. Tijdens haar verjaardag eet zij een stukje taart. Niet veel later gaat ze naar het toilet om over te geven. Haar familie en vrienden hebben niks door. Ze besluit uiteindelijk terug te vechten tegen de eetstoornis. Stichting Korrelatie helpt mensen met psychische stoornissen als de eetstoornissen anorexia en boulimia. "Of er een taboe op deze stoornissen rust, weet ik niet. Anorexia zal ook na deze film van één minuut niet door iedereen begrepen worden, maar ik hoop wel dat het voor een kleine notie zorgt in het geheugen."

Volgens de regisseur worden de problemen nog groter, omdat de ziekte niet begrepen wordt in hun omgeving. "Daardoor komen ze er alleen voor te staan en moeten ze tegen deze verschrikkelijke ziekte werken. Ik vind het belangrijk dat deze sluipmoordenaar onder de aandacht wordt gebracht." De video is inmiddels op Facebook al ruim 15.000 keer bekeken. De ultrakorte film blijft voorlopig alleen online te zien.

Coppis woont tegenwoordig in Hilversum. Hij studeert daar en loopt stage bij een productiemaatschappij in Amsterdam. Momenteel legt hij de laatste hand aan de film Stille Storm. De video van vijftig minuten maakt hij in samenwerking met productiemaatschappij Talent United. "Deze film gaat over een jongen die zijn ouders verliest bij een auto-ongeluk. Zijn zus raakt in een coma en hij komt in een depressie, omdat zijn omgeving hem niet begrijpt." Ook deze film heeft een duidelijke boodschap voor de kijkers. Coppis mikt dan ook op het maken van films met een onderliggende boodschap. "Ik wil wel iets te vertellen hebben in mijn films. Op dit moment ben ik ook nog bezig met het script voor mijn eerste speelfilm. Daar kan ik nog niet veel over zeggen." Aan het einde van dit schooljaar rondt Coppis zijn opleiding af. Daarna wil hij fulltime aan de slag als regisseur. Het is niet gemakkelijk voor regisseurs om voet aan de grond te krijgen in de filmwereld. Coppis had in het verleden ook nog zijn leeftijd tegen. Toch speelt zijn jonge leeftijd geen rol meer. "Ik kreeg in het verleden wel vaak te horen dat ik erg jong ben. Dat is ook wel begrijpelijk. Niemand kent je. De laatste tijd is dat minder. Je bouwt toch wat op. Het is wel lastig om succesvol te zijn. Ook met de financiën moet je vaak creatief omspringen. Zo hebben we Stille Storm gefinancierd met crowdfunding."

De reacties op Sluipmoordenaar zijn in ieder geval positief. Het publiek begrijpt de ernst van een eetstoornis. De video van Coppis is op YouTube-kanaal van Wij zijn MIND te bekijken.