Illegaal gebruik pand Hoebert?

VENRAY | De gemeente onderzoekt of eigenaar Lucassen Holding illegale bedrijfsactiviteiten uitvoert in het pand Den Hoebert aan de Westsingel. Ongeruste omwonenden hebben de gemeente erop gewezen dat de eigenaar handelt in strijd met het bestemmingsplan.

In een brief aan werkgroep Den Hoebert laat het college weten zich te beraden op maatregelen tegen het mogelijke illegale gebruik.

Het voormalige gebouw van Gilde Opleidingen heeft een maatschappelijke bestemming. Lucassen heeft begin dit jaar verzocht de bestemming te wijzigen in 'horeca met logies'. De gemeente liet zich in eerste instantie positief uit over tijdelijke bewoning of logies. Maar om het bestemmingsplan te kunnen wijzigen moet Lucassen eerst een goede onderbouwing aanleveren. Dat is tot op heden niet gebeurd. In augustus heeft de gemeente weliswaar stukken ontvangen maar die bevatten 'onvoldoende informatie'.

Op 3 oktober had werkgroep Den Hoebert een gesprek op het gemeentehuis. Daarin werden nogmaals de zorgen geuit over de bestemming van het pand. Het college meldt dat er van een wijziging van het bestemmingsplan momenteel geen sprake kan zijn. En dat er een onderzoek is ingesteld naar het feitelijk gebruik van het pand.


Snoeihout weg op Roekenbosch

BLITTERSWIJCK | De gemeente blijft op het standpunt dat het snoeihout langs de Berkenstraat op recreatiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck verwijderd moet worden. De brandweer vindt de situatie te brandgevaarlijk.

Het bestuur van Het Roekenbosch moet binnen zes weken al het snoeihout verwijderen. Onder last van een dwangsom van 5.000 euro.

In juli wilde de gemeente op advies van de brandweer al handhavend optreden. Daartegen maakte het bestuur van Het Roekenbosch op 3 augustus bezwaar. Het snoeihout is er neergelegd om te voorkomen dan onbevoegden via de afrastering het park betreden. Daarnaast wordt voorkomen dat er auto's worden geparkeerd in de berm van de Berkenstraat.

Om brandgevaar te voorkomen wil het bestuur de houtstapel komend voorjaar afdekken met zand. De gemeente erkent dat dit een verbetering zou zijn, maar dan blijft tijdens de winterperiode het brandgevaar bestaan. Vooral de huisjes aan de rand van het park liggen in de gevarenzone. Het snoeihout is inmiddels ingezakt en op sommige plaatsen overwoekerd door begroeiing. De brandweer blijft bij het advies dat de houtwal weg moet.


Verzet SP tegen komst buurtbus

VENRAY | De SP verzet zich tegen de buurtbus die Arriva vanaf 10 december wil inzetten als vervanger van de shuttledienst.

Het plan is in de gemeente Venray twee buurtbussen te laten rijden. Een lijndienst van Merselo via Venray naar Blitterswijck en de andere lijn loopt van Veulen via Heide en Venray naar Geijsteren. Het steekt de SP dat de nieuwe lijnbussen worden bereden door vrijwilligers. Terwijl de OV-shuttles werden bemand door professionele chauffeurs. "Dit is pure arbeidsverdringing en daardoor onwenselijk", zegt SP-raadslid Joep Gielens die in de raadsvergadering van 19 december een motie zal indienen. De SP vindt ook dat de gemeente onmiddellijk moet stoppen met het werven van vrijwilligers voor de buurtbus van Arriva. Hiervoor vond op 13 november nog een wervingscampagne plaats in het gemeentehuis. Arriva en de gemeente rijden hiermee ook de succesvolle wensbus van Merselo-Vredepeel in de wielen. Ook deze wensbus wordt gereden door vrijwilligers.


'Visie veehouderij te vrijblijvend'

LEUNEN | "De visie veehouderij is veel te vaag en vrijblijvend. Het zijn alleen maar voornemens. De echte problemen worden vooruit geschoven naar 2030", zei Mia Wegh maandag in de dorpsraadvergadering van Leunen.

Mia Wegh is woordvoerster van verontruste omwonenden van de Scheiweg in Leunen. Op haar initiatief bracht het college van B en W eind september een bezoek aan bewoners in het Leunse buitengebied. Zij ervaren steeds meer overlast van de alsmaar groter wordende agrarische bedrijven. Het stak de bewoners dat B en W alleen maar bedrijfsbezoeken brengen, maar nooit eens hun oor te luister leggen bij de burgers.

Ze benadrukte dat het niet alleen om de Scheiweg gaat, maar om heel Leunen en de gemeente Venray. Momenteel ligt de visie veehouderij ter inzage. Tot 30 november kunnen inspraakreacties worden ingediend. De meeste dorpsraadleden bleken hiervan niet op de hoogte te zijn. De dorpsraad is ook niet betrokken bij de totstandkoming van de visie.

Bewoners van de Scheiweg pleiten voor een mobiel meetpunt in hun straat. Niet alleen voor stank maar ook voor fijnstof. "In plaats van alleen berekeningen willen we echte metingen zien", zei Wegh. Naast geuroverlast en fijnstof tasten ook het lawaai en verkeersdrukte het leefklimaat in het buitengebied aan.

Er is ruim twee jaar gewerkt aan de visie veehouderij. "Er wordt veel te optimistisch gedacht. Er wordt voorbijgegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers", vindt de bewoonster van de Scheiweg. Ze wees op de recente grootschalige mestfraude waar ook veehouders bij betrokken zijn. "Er staat in de visie niets over de aanpak van het gigamestprobleem." De dorpsraad zat in dubio. Want de tijd is tekort om voor 30 november de visie te lezen, te bespreken en een standpunt te verwoorden. De bewoners van de Scheiweg hebben hun reactie al klaar. Mia Wegh las het verhaal van drie kantjes voor dat deze week naar de gemeente wordt gestuurd.