Afbeelding
Foto:

Award voor Vincentiushuis

Venray | Het Vincentiushof van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid heeft tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg in Utrecht de Gastvrijheidszorg Award 2017 gewonnen.

De afdeling Korsakov Wonen van Vincent van Gogh viel ook in de prijzen met een derde plaats. Gastvrijheidszorg met Sterren is een waarderingssysteem voor de kwaliteit van de gastvrijheidszorg in zorginstellingen. Het doel is het stimuleren van goede gastvrijheidszorg. Het hoogst aantal gegeven sterren in de categorie GGZ is vier (van de vijf) sterren en Vincentiushof heeft met zijn score van vier sterren de eerste plaats behaald in deze categorie. Ook Korsakov Wonen kreeg vier sterren. De jury kijkt in haar waardering naar beleid, faciliteiten, eten en drinken, ambiance, klantvriendelijkheid en bejegening.

Het Vincentiushof is een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met psychiatrische en psychogeriatrische problematiek. De jury was zeer te spreken over de gemoedelijke en prettige leefomgeving, de warme en respectvolle uitstraling en de aandacht van de deskundige medewerkers. Toelichting van de jury: "Er wordt dagelijks vers gekookt in de open keuken bij de woonkamer vanuit de visie dat lekker eten bijdraagt aan herstel. De heerlijke geuren versterken het thuisgevoel. Tijdens het koken keuvelt de medewerker gezellig in dialect met een cliënt. Er is rust en aandacht tijdens het eten. Maar ook daarbuiten. Cliënten ervaren het gewone leven. Gastvrijheid is gericht op wat nodig is voor de cliënt in een huiselijke sfeer. Vorig jaar drie sterren, nu vier sterren en de winnaar dit jaar. Een fantastische prestatie." Ook vier sterren en een mooie derde plaats voor de Korsakov Wonen afdeling van Vincent van Gogh, een afdeling voor mensen met de diagnose Korsakov, meestal veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Maar er verblijven ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. "Er bestaat een intrinsieke basishouding om goed voor mensen te zorgen. Men creëert een persoonlijke en warme sfeer die bijdraagt aan het welbevinden van cliënten", aldus de jury. Ook de forensische afdeling (FPA) van Vincent van Gogh kreeg vier sterren toebedeeld, en andere afdelingen van de GGZ-aanbieder in Venlo en Venray kregen drie sterren toebedeeld. René van Bruxvoort, consulent Eten, Drinken, Gastvrijheid en Logistiek bij Vincent van Gogh: "Wij zijn ontzettend trots! Gastvrijheid en bejegening hebben bij Vincent van Gogh hoge prioriteit. Gastvrijheidsbeleving is niet iets tastbaars, maar wordt beïnvloed door aandacht te schenken aan bejegening naar elkaar, naar cliënten en naar bezoek. De gastvrijheidsgedachte heeft een toegevoegde waarde in het herstel van onze cliënten."