Fiks prijskaartje aan talentencampus

VENRAY | De verbouwing van de scholen Coninxhof en De Keg in Veltum valt veel duurder uit dan verwacht. Voor de huisvesting van de talentencampus heeft de gemeenteraad 1,7 miljoen euro uitgetrokken. Om het schoolgebouw helemaal aan alle eisen te laten voldoen is 5,8 miljoen euro nodig. Dat kregen de raadsleden donderdagavond te horen tijdens een informatiebijeenkomst in De Keg.

Door Henk Willemssen

Het schoolpand is na allerlei verbouwingen en aanpassingen een doolhof geworden. Het oudste deel stamt uit 1965. De schoolbesturen SPOV en Onderwijsgroep Buitengewoon hebben een bouwkundig bureau in de arm genomen. Ruimtelijk gezien passen de leerlingen uit het speciaal onderwijs van Focus en de dependance in Geijsteren in het gebouw. Voor de verbouwing is 1,7 miljoen euro gereserveerd. Gezien de inefficiƫnte indeling en de verouderde klaslokalen en andere ruimtes is gekozen voor een rigoureuze oplossing. Er is 1 miljoen euro extra nodig om alle ruimtes aan te pakken, zodat de vloeren, wanden, plafonds en verlichting er overal weer netjes uitzien. Daarnaast voldoet het pand niet aan de eisen van 'frisse scholen'. Meerdere leerkrachten raakten hun stem kwijt en ook kinderen hebben in sommige lokalen last van hun luchtwegen. Er is onlangs meetapparatuur geplaatst die in een vol klaslokaal 'nogal hoog' uitsloeg. De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend. De noodzaak voor een fris binnenklimaat is groot. Het installeren van een ventilatiesysteem en luchtbehandelingkasten kost 1,25 miljoen euro. Het is nog niet verplicht om een schoolgebouw volledig energieneutraal te maken. Als er toch voor wordt gekozen om het gehele gebouw goed te isoleren en zonnepanelen op de daken te leggen, dan is nog eens 1,85 miljoen euro nodig. Daardoor zou het kostenplaatje oplopen tot 5,8 miljoen euro. SPOV-bestuursvoorzitter Marcel Reulen meldde dat complete nieuwbouw op deze plek 1,5 tot 2 miljoen euro duurder zou uitvallen.

De gemeenteraad koos voor de locatie in Veltum omdat de beoogde nieuwbouw op het St. Annaterrein, circa 8 tot 9 miljoen euro, te duur was. Bovendien was er veel leegstand in het gezamenlijke gebouw van Coninxhof en De Keg. Beide scholen tellen nu vierhonderd leerlingen. Na de intrek van het speciaal onderwijs zijn er 535 kinderen. Er zijn dertig klaslokalen nodig. De Keg telt tien groepen, Coninxhof (zeven), Forus (zeven), dependance Geijsteren (vier) en kinderopvang/peuterspeelzaal (twee). Volgens de ingehuurde bouwkundige is het 'met de schoenlepel' mogelijk om dertig ruimtes te creƫren in het pand.