Glasweb helpt mee bij toezicht

VENRAY | GlaswebVenray gaat de gemeente assisteren bij het houden van toezicht op de uitvoering van de eerste fase van het glasvezelproject. Daardoor kan Glasweb de legeskosten beperken. Desondanks factureert de gemeente 188.763 euro en daarnaast betaalt Glasweb een waarborgsom van 30.000 euro.

De eerste fase omvat alle kerkdorpen van de gemeente Venray plus Holthees. Er worden op gemeentegrond sleuven gegraven over een lengte van 310 kilometer. De gemeente behandelt de aanvraag volgens de telecomverordening.

Leges worden in rekening gebracht om de kosten te dekken van gemeentelijke inzet bij het glasvezelproject. Naast toezicht op de uitvoering van de werkzaamheden worden er ook kosten gemaakt voor projectleiding, administratie, bouwvergaderingen en beoordeling van de detailengineering.

Volgens de praktijkrichtlijn van het GPKL (Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen) volstaat het gemeentelijk toezicht met een uur per dag per graafploeg. Aannemer Spitters gaat acht ploegen gelijktijdig inzetten. Dit betekent dat acht uur toezicht per dag nodig is. Glasweb neemt zelf een deel van de toezichttaken op zich waardoor het gemeentelijk toezicht beperkt kan blijven tot vier uur per dag.

Glasweb controleert onder meer de diepteligging van de kabels en of de sleuven weer goed zijn dicht gelegd. Tevens zorgt Glasweb voor de afhandeling van alle klachten.

Vooraf moet Glasweb een waarborgsom van 30.000 euro betalen. Het geld wordt gebruikt bij probleemsituaties waarbij de gemeente moet ingrijpen. Na oplevering van de eerste fase, in het voorjaar van 2019, wordt de waarborgsom, of het restant ervan, weer teruggestort.