CDA-wethouders aan kop

VENRAY | De wethouders Jan Loonen (lijsttrekker) en Anne Thielen voeren de CDA-lijst aan bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van 21 maart 2018. Woensdagavond werd tijdens de algemene ledenvergadering de lijst van dertig namen vastgesteld.

Door Henk Willemssen

Fractieleider Toon Loonen bezet de derde plaats. Op de vierde plek staat een verrassende naam: oud-raadslid Martin Wijnhoven. Hij maakte vorig jaar de overstap van Samenwerking naar het CDA waar hij sinds een jaar ook bestuurslid is. Wijnhoven zat in twee periodes voor Samenwerking in de gemeenteraad. Van 2002 tot 2006 en vanaf december 2012 tot maart 2014 toen hij de overleden Gerrit Verkoeijen opvolgde.

Op vijf en zes staan de Ysselsteynse raadsleden Bram Jeurissen en Leo Philipsen. Petra van Duijnhoven (Venray) bezet de zevende plaats. Nieuwkomers zijn de nummers acht Guus Reintjes (Leunen) en negen Emma Palmen (Oostrum). Reintjes was al eerder politiek actief voor het CDA. In 1998 stond hij al eens op de kieslijst en in de periode daarna was hij ook commissielid. Het CDA vreest in Leunen veel kiezers te verliezen vanwege het standpunt over het omstreden en afgeketste Polenhotel. Het CDA was, evenals D66 en PvdA, een warm voorstander van het Polenhotel dat in Leunen op veel weerstand stuitte. Bij de vorige verkiezingen stond Lucien Peeters uit Leunen als nummer twee op de lijst. Hij haakte eind juni plotseling af en stapte op als wethouder. Emma Palmen zit sinds oktober 2016 in het afdelingsbestuur van het CDA.

De huidige raadsleden Erik Vullings (Oirlo) en Martijn Direks (Castenray) bezetten respectievelijk de tiende en elfde plaats. Oud-raadslid Jac Derikx uit Geijsteren staat twaalfde. Hij was ook wethouder in de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Op dertien staat Selcuk Ipek en op de veertiende plaats staat opnieuw een verrassende naam: oud-VVD'er Glenn Sluijters. Murat Karatas sluit als vijftiende de bovenste helft van de kieslijst af.

Van de huidige raadsleden stoppen Kamelya Ertürk, Ton Teeuwen en Arie Vullings. Ertürk zit bijna vier jaar in de raad en Arie Vullings uit Wanssum heeft er straks acht jaar opzitten. Het CDA is er niet in geslaagd om in Wanssum, toch een van de grootste dorpen, een geschikte opvolger voor Vullings te vinden. Ton Teeuwen-Peeters uit Oostrum is het meest ervaren raadslid. Ze zit sinds 1998 in de gemeenteraad.