Afbeelding
Foto:

Nieuw boek René Janssen

Venray | Auteur René Janssen uit Venray presenteert zijn derde boek Het Kattenvrouwtje bij uitgeverij Boekscout.

Janssen timmert al drie jaar aan een literaire carrière en niet zonder resultaat. Drie jaar geleden kwam zijn eerste boek Manke Gradus uit. Hij kreeg de smaak te pakken en schreef de novelle Enkele reis Ierland. Afgelopen jaar ging hij er echt voor zitten en dit resulteerde in Het kattenvrouwtje, tot nu toe zijn beste werk volgens zijn uitgever. Al zijn boeken vallen onder de categorie streekroman. Janssen hoopt dat de streekroman ooit een keer zijn stoffige en oubollige imago verliest en weer populair zal worden. Tachtig procent van het boek schreef hij op zijn laptop aan de oever aan de Maas, daar had hij de meeste inspiratie. De overige twintig procent schreef hij thuis aan zijn bureau onder het genot van een glas single malt whisky.

Het boek gaat over Sien Hendriks. Zij woont in een klein dorpje aan de Maas met haar twaalf katten. Haar rustig leventje komt in een emotionele achtbaan terecht wanneer haar nieuwe overbuurman een kattenhater blijkt te zijn, die één voor één haar katten vermoord. Ze voelt zich niet serieus genomen als ze hulp zoekt bij de handhavers van de wet. Uiteindelijk lopen de gemoederen zo hoog op dat dit lijdt tot een adembenemende climax. Het boek telt 170 pagina's en is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en bij www. Boekscout.nl.


Hertmans gast literair café

Venray | Stefan Hertmans is op zondag 19 november om 11.00 uur te gast in het Theehuis in het Odapark in Venray.

Hertmans is schrijver, dichter en essayist. In zijn lange loopbaan is zijn werk in meerdere talen vertaald en heeft hij vele essays geschreven over actuele maatschappelijke kwesties. Grote bekendheid krijgt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn, waar hij in 2014 de AKO literatuurprijs voor ontvangt. De Bekeerlinge is zijn laatst verschenen roman, waarin het boeiende levensverhaal van Hamoutal op meesterlijke wijze wordt beschreven. Stefan Hertmans (1951) is geboren en getogen in Gent en voltooide zijn humaniora aan het Koninklijk Atheneum in Gent. Hij studeerde nadien Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit van Gent.

Hij is ook actief als jazzgitarist geweest. In 1990 werd hij docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Voor tal van Nederlandse tijdschriften schreef hij bijdragen en van 1993 tot 1996 was hij redacteur van De Gids. De inleiding van Stefan Hertmans wordt verzorgd door Stan Verhaag en de muzikale omlijsting is in handen van Jos Josten. Josten zingt in het Nederlands maar ook vaak in dialect. Als hij door iets geraakt wordt, kan hij zo een liedje schrijven. Denk maar aan zijn lied Onrecht over de ontbossing in Zuid Amerika.