'Geen hek om Ooijen-Wanssum'

MEERLO | "Bij een normaal bouwwerk plaats je er een hek omheen. Maar dat kan niet bij een gebied van vijftien bij vier kilometer", zei Erik Mulder van aannemer Mooder Maas dinsdagavond in Meerlo tijdens de heel drukbezochte startbijeenkomst van het megaproject Ooijen-Wanssum.

Door Henk Willemssen

De aannemerscombinatie gaat vanaf maandag officieel aan de slag in een gebied van 60 vierkante kilometer waarin zo'n tienduizend mensen wonen, werken of verblijven. "We realiseren ons dat we drie jaar lang bij jullie komen werken. Het is geen normale bouwplaats. We zullen te allen tijde rekening houden met bewoners en passanten. Die moeten zich vrij door het gebied kunnen blijven bewegen."

Toch zal Mooder Maas op sommige plekken hekken of waarschuwingsborden plaatsen. Want zo'n megaproject trekt altijd kijklustigen die soms opdringerig zijn. "Daarom maken op ieder terrein een kijklocatie. Zodat bezoekers boven op een container alles goed kunnen zien", zei Mulder. Hij deed een dringend beroep om de instructies en waarschuwingsborden op te volgen. "Personeel is altijd herkenbaar aan een helm en een hesje. Dat is verplicht. Neem geen risico's en houd gepaste afstand. Betreed nooit afgezette gebieden."

Per dag wordt er zo'n 3.000 kubieke meter grond verplaatst. Het grote materieel bestaat uit acht rupskranen, vijftien vrachtauto's (gronddumpers), twee bulldozers, vier shovers, een mobiele kraan, twee tractors, een trilwals, drie schepen, twee laadpontons en een losponton. "We komen zo min mogelijk op de openbare weg. Als we toch een weg moeten doorkruisen dan plaatsen we tijdelijk stoplichten of er komen verkeersregelaars te staan. We zetten veegwagens in om de straten schoon te houden."

De aannemer heeft voor het grondvervoer provisorische wegen aangelegd. Er liggen nu al al rijplaten, van 3,5 meter breed, over een lengte van negen kilometer. Maandag wordt gestart met het uitgraven van de hoogwatergeul in Wanssum. De grond wordt een kilometer verderop gebruikt om het gebied rond de Boltweg in Blitterswijck op te hogen. In totaal wordt bij de Boltweg 400.000 kubieke meter grond gestort. Ondanks de geringe afstand rijden de zandwagens niet door Blitterswijck. Het grondtransport vindt volledig over het water plaats.

De afgegraven grond wordt ook gebruikt om het hoofd van de Koninginnebrug aan beide kanten op te hogen en om de dijk bij Blitterswijck richting Wanssum aan te leggen.

In januari 2018 wordt tevens gestart met de aanleg van het westelijke deel van de rondweg om de kern van Wanssum. De planning is dat het stuk vanaf de westkant tot aan de industriehaven in september 2018 klaar is. Dit deel van de rondweg wordt dan direct opengesteld voor het verkeer.