Vorstenraodsbal in Veulen

Venray | Traditiegetrouw vindt in de gemeente Venray op de eerste zaterdag na elf november het Vorstenraodsbal plaats.

De veertien aangesloten verenigingen van de Vorstenraod Rooy zijn op zaterdag 18 november te gast bij carnavalsvereniging Ut dartele Veule in Veulen. Gezamenlijk gaan ze daar het carnavalsseizoen 2017-2018 inluiden. De leden van Ut dartele Veule zijn druk doende met de voorbereidingen van dit feestweekend. Aan de Veulensewaterweg 8 toveren ze een loods om tot een ware feesttempel/sportarena.

Op vrijdag 17 november trappen ze af met een feestavond voor en door jongeren. Dj's Sjieke bazen, De rubberen schuimboten, Timebeatz en bierbeulen 2.0 zijn hierbij van de partij. Dit feest begint om 20.00 uur en iedereen vanaf zestien jaar is welkom. Op zaterdag 18 november houden ze het Vorstenraodsbal 2.0. In het verleden werden tijdens dit bal alle vorsten van de aangesloten carnavalsverenigingen in de gelegenheid gesteld om zeven minuten lang te spreken. Dit jaar betreden de vorsten de ring en strijden ze tegen elkaar.

Het Vorstenraodsbal 2.0 start om 19.44 uur. Rond de klok van 22.11 uur zijn de vorsten klaar met speechen en barst het feest onder de muzikale klanken van SjanTé los.


Wakkere Piëlhaas voor Algemene Hulpdienst

Venray | De start van de carnaval is in Venray traditioneel de Hazepaeper. Op de eerste zondagmiddag na 11 november wordt de nieuwe cd gepresenteerd en de Wakkere Piëlhaas uitgereikt.


De Peelklank: Legends of Pop

Ysselsteyn | Muziekvereniging De Peelklank uit Ysselsteyn brengt op zaterdag 9 december Legends of Pop in Schouwburg Venray.

De vereniging viert met het muziekspektakel het zeventigjarig bestaan van de fanfare. Het wordt een ruim twee uur durend programma met een selectie van muziek uit de Top 2000. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door de muziekkenners Willy Janssen uit Ysselsteyn en Francis van der Hoff uit America. Zijn nemen de bezoekers mee in de sferen en kennis van en over de Top 2000. De muzikale basis van de avond is in handen van de fanfare onder leiding van Geert Nellen uit Kronenberg en het percussie-ensemble onder leiding van Guido Pouwels uit Budel. In totaal gaan 65 muzikanten als aparte groepen optreden, maar ook gezamenlijke diverse nummers uitvoeren. Deze groepen worden aangevuld door een combo met Sandra Claessens (toetsen), Sten Jacobs (basgitaar) en John Franssen (gitaar).

De zang komt voor rekening van Suzan Spreeuwenberg en Ria Linders-Deters uit Ysselsteyn, Pim Weijs uit Leunen, Gijs Meijer uit Cuijk en Henk Deters uit Ysselsteyn. Entreebewijzen zijn verkrijgbaar via de kassa bij de schouwburg en via de website www.schouwburgvenray.nl.


Roberto dankt Winkel van Sinkel

Steyl | "Wij investeren veel tijd en energie in straatkinderen. Het is alsof we een zaadje planten. De meeste komen aan en groeien volop, sommige zaadjes komen niet of nauwelijks uit. Niet alle kinderen kunnen we helpen, maar de meesten wel. En de donateurs in Nederland van de Martinusstichting helpen ons om de plantjes goed te laten groeien."

Dat zei directeur Roberto José dos Santos van de straatkinderenorganisatie AMAR uit Rio de Janeiro tijdens de zevende Martinusdag in het Wereldpaviljoen in Steyl. Hij was dankbaar voor de jaarlijkse hulp vanuit Limburg voor de straatkinderenorganisatie AMAR, zeker nu het land Brazilië in een crisis verkeerd. "Wij hebben uw hulp nu hard nodig", aldus Dos Santos.

Hij dankte met name de Winkels van Sinkel uit Venray en Grubbenvorst, SOS Meerlo-Wanssum en de protestante gemeente Venlo voor de steun die zij dit jaar hebben gegeven. De tweejaarlijkse Martinusdag in het Wereldpaviljoen voor sympathisanten van de straatkinderen werd een succes. Veel belangstelling, goede sfeer, variatie van mooie en temperamentvolle muziek (musicus/componist Nard Reijnders en Grupo Samba Percussion uit Straelen) en informatie en een prima verhaal van Roberto dos Santos. Ook de vertegenwoordigster van Wings of Support, Hanna Paul, hield een prima inleiding over het werk van deze goede-doelenorganisatie van het vliegend personeel van de KLM. "Wij werken al drie jaar met en voor AMAR. Het is een uitstekende en degelijke organisatie", aldus Paul. Voorzitter René Poels van de Martinusstichting memoreerde de daad van Sint Maarten. Hij gaf de helft van zijn mantel aan een bedelaar. "Sint Maarten deelde zijn rijkdom, zijn warmte. De stichting Sint Martinus doet dat ook. Samen met u, donateurs, sympathisanten, fondsen en stichtingen, kunnen wij jaarlijkse een aanzienlijke bijdrage overmaken aan onze bevriende organisaties in Rio, AMAR en het mensenrechtencentrum CEDECA. Wij delen samen met u een beetje van onze rijkdom met de straatkinderen van Rio de Janeiro. Met als doel deze kinderen te resocialiseren, onderwijs aan te bieden en als het even kan terug te plaatsen naar de families. Onze hulp is hard nodig", aldus Poels.


Lezing in Odeon

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 20 november in zaal Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray een lezing. De lezing begint om 19.30 uur en wordt gegeven door Sander Wassing. Zijn presentatie heeft als titel Een stad in het oog van de (Beelden)storm.

Spreker Sander Wassing (1987) besloot de studierichting te volgen waar zijn hart naar uitgaat: geschiedenis (Universiteit Leiden). Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten. In 2013 is hij afgestudeerd en sindsdien werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen, verzorgt gastlessen op scholen en verricht archiefonderzoek. In de lezingen die hij geeft, legt hij steeds het verband tussen het onderwerp waarover hij vertelt en de lokale geschiedenis. Daarnaast is hij als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude.

Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.