Afbeelding
Foto:

Afscheid in stijl Edddy van de Vorst

Venray | Venraynaar Eddy van der Vorst nam vrijdag afscheid als bestuurslid van RAI Automotive Industrie.

Van der Vorst was vijftien jaar bestuurslid, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Het afscheid gebeurde in stijl met een rondleiding door Inalfa en vervolgens een 'pleziertocht' met exclusieve auto's door de omgeving. RAI Automotive Industrie is een van de acht secties van de RAI-(Rijwiel- en Automobiel-Industrie)vereniging. Alle bedrijven die wereldwijd producten ontwikkelen en produceren in de automobielbranche en gevestigd zijn in Nederland, zijn aangesloten bij deze sectie. "Wij vertegenwoordigen hun belangen, zowel in Nederland als ook in Brussel bij de overkoepelende organisatie", legt Venraynaar Van der Vorst uit. De auto-industrie ligt hem na aan het hart. Zijn roots liggen dan ook bij de Venrayse autodakenfabrikant Inalfa. Hij was de aangewezen persoon om de Duitse en Franse markt open te breken en opdrachten binnen te halen. Hij werkte vanaf de basis mee om van Inalfa een grote speler op de markt te maken. Tien jaar geleden ging Van der Vorst met pensioen. "Ik ben trots het bedrijf vanaf de nullijn tot een fabrikant die in totaal 400 tot 500 miljoen schuifdaken heeft gemaakt."

Hij ervoer de woelige jaren in de auto-industrie als geen ander. "We hebben inderdaad interessante en uitdagende jaren achter de rug. Niet alleen met 30 tot 40 procent minder autoverkopen in de crisisjaren, maar ook een enorm snelle ontwikkeling van de technologieƫn en de wensen van de markt." Als sprekend voorbeeld noemt hij de ontwikkeling van de elektrische auto. "Elektrische auto's zijn enorm in opkomst en voorzien in een behoefte. Alleen door het kostbare accupakket zijn de auto's nog steeds aanmerkelijk duurder dan door met verbrandingsmotor aangedreven voertuigen. Op dit moment kan het alleen nog gesubsidieerd draaien. Desondanks schat ik dat in 2030 20 tot 25 procent van de auto's elektrisch rijdt." Zijn persoonlijk hoogtepunt is dat hij zijn netwerk in de afgelopen vijftien jaar heeft mogen gebruiken om de Nederlandse industrie onder de aandacht te brengen op topniveau van gerenommeerde automobielfabrikanten als BMW, Landrover, Jaguar, Volvo en Toyota. "Daaruit zijn concrete opdracht geresulteerd. Dat geeft mij veel voldoening." De auto die als melkkoe van de samenleving wordt gezien en de starre houding van de regering is voor hem een dieptepunt. "Helaas is er een gebrek aan begrip bij de overheid voor een industrie die heel veel arbeidsplaatsen creƫert. Dat is jammer."

Peel en Maas TV maakte opnamen van het afscheid. Die zijn te zien op de website en het YouTube-kanaal van Peel en Maas. Foto Henk Lammen.