Paul Arts en Annie Arts - Van Bakel vieren hun diamanten huwelijk.
Paul Arts en Annie Arts - Van Bakel vieren hun diamanten huwelijk. Foto: Henk Lammen

Liefde voor het leven

Ysselsteyn | Hun eerste romance was van korte duur. Vijf jaar later sprong de vonk alsnog over. Het huwelijk van Paul Arts en Annie Arts-Van Bakel is nog steeds een schot in de roos. Op 23 november viert het bruidspaar uit Ysselsteyn hun diamanten huwelijk.

Door Willem Menting

Paul (87) en Annie (83) zijn geboren en getogen in Ysselsteyn. Het stel woonde zelfs altijd in dezelfde straat. "Zo hebben we elkaar ook ontmoet", verklapt Annie. "Maar ik was pas 16 jaar oud en de moeder van Paul vond dat ik veel te jong was." Paul kan het zich nog goed herinneren. "We zagen elkaar af en toe, maar we luisterden toch maar naar mijn moeder. We hebben het toen maar een paar maanden volgehouden."

Jaren later sprong de vonk alsnog over. Annie was inmiddels 21 jaar en met de leeftijd zat het dus wel snor. "We zagen elkaar weer tijdens de carnaval op een dansavond. Op dat moment was ik lid van de raad van elf en ik kreeg speciaal voor Annie een vrijkaartje. Tijdens die avond vroeg ik haar ten dans", vertelt Paul. Na twee jaar verkering trouwde het stel. Op 13 november voor de wet en op 23 november in de kerk. Annie en Paul kregen drie kinderen: Irma (getrouwd met Geert), Vincent en Astrid (getrouwd met Henk). Inmiddels zijn er met Bianca (32), Jeroen (29), Bram (24) en Floortje (21) vier kleinkinderen en is er met Joƫlle (5) een achterkleinkind.

Daarnaast is zowel Paul als Annie heel fanatiek in het verenigingsleven. Zo zijn ze lid van de KBO, kaart Annie twee keer in de week en biljart Paul nog fanatiek. "Ik ben ook lid geweest van de bridgeclub en ik ben 25 jaar betrokken geweest bij toneelvereniging Crescendo", vertelt Annie. Paul zat jarenlang in de raad van elf van carnavalsvereniging De Pielreus en daarnaast speelde hij jarenlang in het eerste elftal van Ysselsteyn. "Toen ik bij de veteranen ging voetballen, kreeg een flinke schop op mijn enkel, daarna ben ik gestopt. Van dat schoppen hield ik niet. We hebben ook nog veertig jaar duiven gehad."

Ook hield het stel wel van een feestje. Er gingen niet veel feestavonden voorbij zonder dat Paul en Annie even binnen waren geweest om een borrel te drinken. "Nu niet meer hoor, dat laten we tegenwoordig over aan de jeugd", vertelt Annie met een lach.

Dat het leven niet altijd even vlekkeloos verloopt hebben ook Paul en Annie onlangs gemerkt. Paul heeft te horen gekregen dat hij ernstig ziek is. "Ik heb prostaatkanker en uitzaaiingen naar de botten. We wilden het feest eigenlijk afblazen, maar we besloten om toch maar door te gaan. Ik heb gelukkig geen pijn. Het is nu hopen dat de medicijnen aanslaan."

Over het geheim van een goed huwelijk is het bruidspaar eenduidig. "Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn. We hebben af en toe meningsverschillen, maar je moet elkaar wel laten uitpraten", vertelt Annie. Toch is er nog een ander geheim voor een goed huwelijk. "Ze kan echt heel goed koken. Ik heb al die jaren smakelijk gegeten", vertelt Paul trots. Annie blijft bescheiden. "Ach, ik doe mijn best, maar mijn kookkunsten zijn niet speciaal hoor."