Rudi Verhagen (links) met voormalig topjudoka Ben Spijkers op het WK in Keulen.
Rudi Verhagen (links) met voormalig topjudoka Ben Spijkers op het WK in Keulen. Foto: eigen foto

WK aangepast judo in Venray?

Venray | Sportinstituut Verhagen uit Venray is gevraagd om in 2019 de wereldkampioenschappen judo voor mensen met een verstandelijke beperking te organiseren. Rudi Verhagen werd tijdens het laatste WK eind oktober in Keulen benaderd om de organisatie op zich te nemen.

Door Henk Lammen

"Ik heb meteen ja gezegd", glundert de Venrayse judoleraar. Of het WK in Venray wordt gehouden is afhankelijk van de Internationale Judo Federatie (IJF) die nog groen licht moet geven. "Hopelijk kunnen we tijdens ons eigen toernooi aan het einde van deze maand het nieuws wereldkundig maken dat we de organisatie krijgen toegewezen. Het zou een enorme eer zijn, een bekroning ook om aangepast judo op de kaart te zetten. Ik hoop dat de sport ooit nog een keer Olympisch wordt. Het zou fantastisch zijn als tijdens de Olympische Spelen 2020 in Japan, de bakermat van de judosport, het aangepast judo zich kan presenteren." Met het eigen toernooi doelt Verhagen op het tweejaarlijkse Shenshu-toernooi dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 25 en zondag 26 november. In tegenstelling tot de eerdere edities is het dit jaar een tweedaags evenement. "We zijn door de judobond gevraagd om het NK kata voor aangepast judo te organiseren. Gelderland kreeg de organisatie niet rond, waardoor wij in beeld kwamen. Omdat we dit NK kata niet in ons reguliere programma konden verwerken, wordt het eenmalig een tweedaags judo-evenement. Met op zaterdag het NK judo en ons eigen toernooi en een dag later het NK kata en trainingsstages voor deelnemers."

De organisatie van het Shenshu-toernooi kost Verhagen veel energie. Met een begroting van zo'n 40.000 euro is het een evenement dat voor een groot deel afhankelijk is van sponsors en de goodwill van het (Venrayse) bedrijfsleven. "We merken dat het steeds moeilijker wordt om sponsors binnen te halen. Waar in de beginjaren de bedrijven als het ware in de rij stonden om het evenement te steunen, moeten we nu alle zeilen bijzetten om het financiële plaatje rond te krijgen." Het laatste wat Verhagen wil, is dat de 70 vrijwilligers, deelnemers en andere mensen die hun steentje bijdragen aan het welslagen van het judotoernooi de dupe worden. "We leggen iedereen in de watten. Zo komen eten en drinken voor onze rekening. Dat is altijd ons imago geweest en dat willen we graag zo houden." Een domper is dat deze editie minder buitenlandse judoka's met een beperking naar Venray komen. De naweeën van een fantastisch WK in Keulen waar Rudi Verhagen met een Nederlands team te gast was. Toch is hij trots dat ruim 200 judoka's uit verschillende landen op de tatami verschijnen. "Ook dit is gewoon een financiële kwestie. Deelnemers uit bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk komen niet omdat het te duur is na een wereldkampioenschap vorige maand nu opnieuw deel te nemen aan een buitenlands toernooi. Met reis en verblijf kost deelname toch al gauw een 500 tot 600 euro."

Het toernooi start op zaterdag 25 november om 10.00 uur met het Open NK aangepast judo dat tot 12.00 uur duurt. Aansluitend is er het Shenshu-toernooi van 12.00 tot 17.00 uur. Wethouder Anne Thielen opent om 12.00 uur het judotoernooi. Zondag 26 november wordt het programma van 09.00 tot 11.00 uur vervolgt met een stage met wedstrijdtraining voor dertig deelnemers aan het toernooi. Van 11.00 tot 15.00 uur is dan het Open NK kata voor aangepast judo. Het tweedaagse evenement wordt van 15.00 tot 16.30 uur afgesloten met een tweede trainingsstage.