Maaike Lipman wordt hardhandig aangepakt door een verdedigster van PSV.
Maaike Lipman wordt hardhandig aangepakt door een verdedigster van PSV. Foto: Henk Lammen

Manual verrast koploper

Manual-PSV 3 22-22 (8-12). Doelpunten Manual: Joy Jakobs (8x), Ankie Billekens (7x), Maaike Lipman en Loes van Dijk (beiden 2x), Jonna Kessels, Guusje Wessels en Jantine Rongen.

Venray | De handbalsters van Manual hielden knap stand tegen PSV 3, de ongeslagen koploper in de tweede klasse. In sporthal De Wetteling kwam de thuisploeg door een treffer van Ankie Billekens in de slotminuut langszij: 22-22.

Door Henk Lammen

In de topper tegen PSV 3 stond Manual binnen enkele minuten op een 0-3 achterstand. In een vloek en zucht creƫerden de gasten een voordelige marge die de gehele eerste helft standhield. De handbalsters van Manual hebben dan ook veel weg van dieselmotoren. Traag op gang komen, maar als er eenmaal de vaart in zit dan is de Venrayse formatie niet meer te stoppen. "Ik weet het ook niet", zegt speelster Maaike Lipman na afloop van de spannende handbaltopper. Ze kan in ieder geval de vinger niet op de zere plek leggen. "Het begin was weer dramatisch. Dat is eigenlijk iedere week zo. Waar het aan ligt? Ik zou het echt niet weten." Feit is dat Manual schijnbaar wekelijks door de tegenstander wakker geschud moet worden, voordat de geoliede machine gaat draaien. Zaterdagavond in sporthal De Wetteling was het niet anders. PSV 3 bleef gedurende de eerste helft de betere ploeg en liep in de slotfase uit naar 7-12. Het pas 12-jarige talent Guusje Wessels bepaalde de ruststand op 8-12. Na de thee kwam de thuisploeg ijzersterk terug. Halverwege de tweede helft kwam Manual na een snelle break-out via Ankie Billekens langszij. Loes van Dijk bracht uit een snelle tegenaanval haar ploeg voor het eerst aan de leiding: 16-15. Tot aan het laatste fluitsignaal bleef het vervolgens stuivertje wisselen, maar leken de gasten met de winst aan de haal te gaan door vlak voor tijd de 21-22 op het scorebord te brengen. De geroutineerde Ankie Billekens nam vervolgens haar verantwoording door in de slotminuut met haar zevende treffer van de avond een dik verdiend gelijkspel uit het vuur te slepen. "Dat is eigenlijk niks voor mij", bekende Billekens meteen na het laatste fluitsignaal. "Ik durf bij zo'n stand niet voor de gelijkmaker te gaan."

Haar moed werd beloond met een puntje en een uitstekende seizoenstart van Manual als nieuwkomer in de tweede klasse. Ook de 21-jarige Lipman glunderde na de verdiende puntendeling. "Gelukkig schiet Ankie die bal er in. In de tweede helft zijn we uitstekend teruggekomen. We blijven nu derde. Boven verwachting, dat hadden we aan het begin van het seizoen niet durven dromen." Voor de debutant is het wel aanpoten in de tweede klasse. "Alles is fysieker en sneller. Veel harder", legt de opbouwster in twee korte zinnen het verschil met de derde klasse uit. "Vooral aan de hardheid hebben we echt moeten wennen. Nu gaan we mee in het spel van de tegenstander, delen we ook uit. In deze klasse wordt er ook handballend, technisch gezien veel beter gespeeld. En dat ligt ons wel." De kern van het team speelt al jaren samen. De Venrayse handbalsters gaan dan ook voor elkaar door het vuur. "Dat is ook onze kracht. We zijn echt een team, weten wat we elkaar hebben en zijn goed op elkaar ingespeeld. Waar we uiteindelijk eindigen? Gezien de wisselvalligheid van andere teams kunnen we zeker in de top vijf blijven."