Smakt-Holthees tegen plan Maaslijn

SMAKT-HOLTHEES | De dorpsraad van Smakt-Holthees heeft een bezwaarschrift ingediend bij de provincie Limburg tegen de gevolgen van verdubbeling van de Maaslijn. Dorpsbewoners hebben ook een handtekeningenactie op touw gezet.

Door Henk Willemssen

Vanaf het station van Vierlingsbeek wordt de spoorlijn verdubbeld tot midden in het dorp Smakt. Er komt een spoorwissel bij de Pelgrimslaan, op een plek tussen het Pelgrimshuis en de Loobeek. De dorpsraad is er niet gerust op. Want vlak bij de wissel liggen huizen die een groot risico lopen als het een keer misgaat op het spoor. Tevens zorgt het voor meer geluidsoverlast. 'Want stille wissels bestaan niet.' De dorpsraad stelt daarom voor de wissel een paar honderd meter op te schuiven in de richting van de Maasheseweg. De provincie heeft al laten weten dat dit een te dure oplossing is. Het zou zes ton extra kosten.

Tevens verzet de dorpsraad zich tegen het afsluiten van de spoorwegovergang bij de St. Jozefkapel. Deze overgang blijft alleen nog open voor voetgangers en fietsers. Daardoor zou het dorp in tweeën worden gedeeld. Het is ook nadelig voor de omliggende land- en tuinbouwbedrijven die daardoor lastig bereikbaar zijn.

Auto's en zwaarder verkeer moeten voortaan de overgang bij de Gildestraat-Loonseweg nemen. Hier kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, ook bij de Parallelweg.

Na de elektrificatie en de spoorverdubbeling gaan er meer treinen met een hogere snelheid op de Maaslijn rijden. Het betekent meer geluidsoverlast en hinder van trillingen. De woningen in Smakt liggen al dicht tegen het spoor aan. De dorpsraad zegt niet tegen de hoofdlijnen van het plan te zijn, maar de inwoners van beide dorpen mogen hiervan niet de dupe worden.

Afgelopen vrijdag stond de Maaslijn op de agenda van Provinciale Staten. Het hete hangijzer is het treinstation van Grubbenvorst dat vanwege de bezuinigingen uit het plan is geschrapt door de provincie. Via een lobby wordt geprobeerd in Den Haag 10,6 miljoen euro los te krijgen. "Dat station bij Greenport in Grubbenvorst komt er wel. Daar kunnen ze niet omheen", meende dorpsraadlid Sjaak Koopmans. De vrees is dat als het treinstation er alsnog komt, er nog minder geld beschikbaar is voor een goede oplossing in Smakt. De dorpsraad is alert. "We moeten voorkomen dat we hier een vergeten hoek worden. Ook al hangt er een hoger prijskaartje aan", zei Theo Steeghs maandag in de dorpsraadvergadering. De brief met bezwaren is ook verstuurd naar de voorzitter van de Tweede Kamer en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.