Ton Coopmans (l.) ontvangt van Paul van Meegeren de bestanden van het fotoarchief.
Ton Coopmans (l.) ontvangt van Paul van Meegeren de bestanden van het fotoarchief. Foto: May Volleberg.

Archief naar gemeente

Venray | In 2016 stelde de familie Coopmans van de Langstraat het uitgebreide archief van hun overleden vader Harrie Coopmans ter beschikking aan het Historisch Platform Venray (HPV).

Jarenlang ging hij op zijn fiets of bromfiets door de gemeente Venray op zoek naar oude foto's uit de regio Venray. Daarmee werd een belangrijk deel van de Venrayse cultuurgeschiedenis ook voor anderen in beeld gebracht en bewaard.

Dit uitgebreide Coopmans-archief bestond uit 27 fotoboeken en een doos vol schriften, waarin de namen bij de foto's staan beschreven. Verenigingen maakten in het verleden graag gebruik van de oude foto's om hun jubileumboekjes te illustreren. Ook werden en worden veel van deze foto's met een beschrijving gepubliceerd in de rubriek 'Oude foto' in Peel en Maas. Voor hun inzet voor de Venrayse cultuurhistorie mochten zowel Harrie Coopmans als Jan van der Putten in 1984 de Ald Venrodse Ieƫrepries van Veldeke in ontvangst nemen.

De waardevolle fotoverzameling van Harrie Coopmans werd door de vrijwilligers van het Historisch Platform Venray met grote zorgvuldigheid in een hoge resolutie gedigitaliseerd.

Van zowel de fotoboeken als de bijbehorende schriften werden de bladzijden een voor een gescand. Nagenoeg elke foto had een volledig bijschrijft en verwees niet zelden naar het schrift waar alle namen destijds door Harrie Coopmans zorgvuldig waren genoteerd.

Deze scans werden weer bewerkt en in een overzicht geplaatst. Van elke foto is een aanklikbare miniatuur in het overzicht gezet en wordt er een verwijzing naar het schrift vermeld.

Tevens is dit archief nu gekoppeld aan het digitale archief van fotograaf Jan van der Putten. Deze heren werkten in het verleden immers nauw samen.

Als waardering voor het werk van vader Coopmans en voor het beschikbaar stellen van al het materiaal mochten zoon Ton en zijn zus Nel in april van dit jaar uit handen van wethouder Lucien Peeters het Zilveren Bijtje van de gemeente Venray in ontvangst nemen. En nu heeft de familie Coopmans besloten om al het materiaal beschikbaar te stellen aan het gemeentearchief.

Op vrijdag 9 november togen de gemeentearchivaris Paul van Meegeren en de HPV-coƶrdinator May Volleberg naar de dierenspeciaalzaak aan de Langstraat. Daar stond Ton Coopmans hen al op te wachten om het digitale archief in ontvangst te nemen en tegelijkertijd bood Ton Coopmans het originele archief van zijn vader aan om voor altijd in het gemeentearchief te bewaren voor het nageslacht.

Het digitale archief is 6425 bestanden groot en neemt 146 gigabyte in beslag. Het is nu ook voor de leden van het HPV en de deelnemers van RooyNet beschikbaar.

Er is per kerkdorp en per onderwerp een sortering gemaakt en snel is te zien waar het over gaat. Van deze unieke verzameling zijn al een fors aantal foto's door enkele HPV-leden op RooyNet gezet. Daar kunnen ze door iedereen bekeken worden.