Moniek Willems (links) en Ingrid Huijbregts verzorgen het lesprogramma Zit met Pit!
Moniek Willems (links) en Ingrid Huijbregts verzorgen het lesprogramma Zit met Pit! Foto: Henk Lammen

Zit met Pit!: kinderen meer bewegen

Venray | Het lesprogramma Zit met Pit! is ontwikkeld om kinderen op jonge leeftijd alles te leren over een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Moniek Willems en Ingrid Huijbregts hebben de handschoen opgepakt om het programma in de praktijk te gaan brengen bij de groepen 5/6 van basisscholen in de gemeente Venray.

Door Henk Lammen

Kinderen zitten soms zelfs meer dan een volwassene met een kantoorbaan. Op school en thuis vaker achter het scherm van een mobieltje of laptop. Ouders kennen het beeld als geen ander. De gevolgen zijn op termijn desastreus. Voorkomen is beter dan genezen, menen Willems en Huijbregts. "Voor de kinderen is er nu niks aan de hand, maar we willen dat in de toekomst klachten worden voorkomen. In de nek en rug, maar ook aan de handen en vingers. Problemen openbaren zich meestal pas op latere leeftijd. Zaak is om er op jonge leeftijd al mee bezig te zijn", zegt Willems, ergotherapeute en bewegingsagoge, met een eigen praktijk Moon in haar woonplaats Oirlo. Het is het beeld van de huidige samenleving. De kinderen ravotten veel minder dan vroeger. Pen en papier zijn vervangen door de telefoon of tablet om het boodschappenlijstje te maken. Willems: "Terwijl schrijven motorisch en cognitief beter werkt. We moeten niet vergeten dat er ook nog steeds een pen is. Het belang van schrijven wordt helaas onderschat."

De kinderen leren in het lesprogramma alles op het gebied van een goede houding in het algemeen, maar vooral ook gezond gedrag rondom computergebruik. Volgens Ingrid Huijbregts, als kinderoefentherapeute werkzaam bij Zorg de Keizer in Venray, geen droge, theoretische stof: "Het lesprogramma bestaat uit vier lessen waarin we met de kinderen aan de slag gaan. Hoe moet je zitten achter een computer of met een tabloid. Vaak liggen ze thuis op een bank in de kronkels een spelletje te spelen. Maar we besteden ook aandacht hoe het lichaam in elkaar zit. Wat is je ruggengraat, waar dient hij voor?" De lessen zijn opgebouwd rondom de cartoon Pietje Pit. Hij geeft in de lessen het goede en slechte voorbeeld. Het is op deze manier voor de kinderen zo herkenbaar mogelijk gemaakt. "Om de kinderen bewust te maken van het feit dat naast achter de computer zitten, bewegen ook enorm belangrijk is. Dat een goede afwisseling nodig is. Die bewustwording brengen we niet theoretisch, maar op een speelse, praktische manier met lessen aan de hand van een werkboekje."

Het landelijke lesprogramma is bedoeld door kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar, een leeftijd waarop houdingsveranderingen nog eigen gemaakt kunnen worden. Het project staat landelijk nog in de kinderschoenen, Venray is nagenoeg een witte vlek. "We zijn samen op zoek om het project hier in de gemeente vorm te geven. Welke basisscholen er mee aan de slag willen gaan. Kan de gemeente op een of andere manier participeren. Het is zaak dat het lesprogramma zo breed mogelijk wordt gedragen. Het gaat immers om de gezondheid van onze kinderen."