Toon Wismans is nog steeds een fanatieke maaltijdbezorger.
Toon Wismans is nog steeds een fanatieke maaltijdbezorger. Foto: Henk Lammen

Unieke maaltijdbezorger

Venray | Toon Wismans viert op 19 november zijn negentigste verjaardag. De Venraynaar bezorgt ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds maaltijden voor De Maaltijdservice Venray. "Hij is onze oudste vrijwilliger ooit", zegt Hans Spijk van De Maaltijdservice trots.

Door Willem Menting

Al twintig jaar bezorgt Wismans met veel plezier maaltijden in de omgeving van Venray. Hij ging als vrijwilliger aan de slag toen hij van Oostrum verhuisde naar Venray. "Ik heb samen met mijn vrouw altijd een akkerbouwbedrijf in Oostrum gehad. We verbouwden asperges en hielden varkens. Uiteindelijk heeft onze zoon ons bedrijf overgenomen. Op dat moment hebben wij besloten om naar Venray te verhuizen. Daarna ben ik langzaam in het maaltijd bezorgen gerold. Omdat ik met pensioen was, had ik tijd genoeg om vrijwilligerswerk te doen voor De Maaltijdservice."

Vijf jaar geleden werd Wismans al onderscheiden met een insigne van De Maaltijdservice. Hij kreeg de onderscheiding voor vijftien jaar vrijwilligerswerk voor het bedrijf. "Ik doe het bezorgen nog steeds met ontzettend veel plezier en enthousiasme. Ik heb ook leuke collega's en het is goed voor mijn sociale contacten. Het contact met de klanten blijft ook ontzettend leuk. Je maakt mensen blij met een verse maaltijd. Helaas kunnen we niet al te lang blijven praten bij de mensen thuis. Wel zijn wij het eerste aanspreekpunt voor vragen. Soms spelen wij die vragen door aan Hans (Spijk, red)."

De Maaltijdservice werkt met ongeveer 170 vrijwilligers en heeft daarnaast zo'n duizend klanten. Volgens Spijk neemt de concurrentie voor De Maaltijdservice verder toe. "We hebben daarom ons werkgebied al flink uitgebreid. Gelukkig hebben we een grote enthousiaste groep vrijwilligers, maar we kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken."

Dat Wismans een paar jaartjes ouder is geworden, merkt Spijk wel. Daar wordt tijdens de planning ook rekening mee gehouden. "Toon bezorgt geen maaltijden in hoogbouw en ik moet ook kijken met wie hij goed kan samenwerken. De maaltijdbezorgers gaan altijd met zijn tweeën op pad."

Voorlopig weet Wismans nog van geen ophouden. "Als de gezondheid het toelaat, blijf ik dit nog wel doen. Hopelijk is dat nog een lange tijd. Ik ga soms twee keer per week op pad voor De Maaltijdservice, dat ga ik toch wel missen als ik dat niet meer kan. De laatste weken heb ik ook minder kunnen doen, omdat mijn vrouw haar heup gebroken heeft, maar dan staan er altijd weer andere vrijwilligers klaar om in te vallen. Ik wil absoluut geen lastpost zijn voor De Maaltijdservice. Als ik merk dat ik anderen tot last ben, dan stop ik direct."

De Maaltijdservice is trots op Wismans. Hij is met zijn 89 jaar veruit de oudste vrijwilliger. Hij is zelfs ouder dan de meeste klanten waar hij over de vloer komt. "Toon is echt uniek. Daarbij komt dat hij ook echt een hele plezierige persoon is. Hij bezorgt nog steeds met een glimlacht en dat zorgt ook bij ons voor een goed gevoel. Hopelijk kan hij dit nog lang blijven doen voor ons."