'Wijken zijn stuk veiliger'

VENRAY | De leefbaarheid in de Venrayse wijken Brukske, Landweert, Centrum-West en Veltum is de laatste jaren duidelijk verbeterd. Dat constateert een externe onderzoeker die door de gemeente op pad is gestuurd in de vier grootste wijken. Hij sprak met bewoners, wijkraden, wijkteams en professionals van Synthese en Wonen Limburg.

Door Henk Willemssen

De opzet was een beeld te krijgen van de veiligheid in de wijk en hoe het gesteld is met het probleem van afvaldumping. Alhoewel de wijken verschillend zijn is de conclusie dat het veel beter gaat dan pakweg zeven jaar geleden. Vlak na zijn aantreden in 2010 moest burgemeester Hans Gilissen vol aan de bak in de wijk Landweert waar onrust en onveiligheid de kop opstaken.

Sindsdien is er een positieve ontwikkeling op gang gebracht. De onderzoeker weet niet precies waar het aan ligt. De komst van wijkteams heeft, zeker in Landweert, voor een impuls gezorgd.

Verhuizingen, betere voorzieningen, een nieuwe beheerder of winkelier en betere begeleiding van bewoners hebben ook bijgedragen aan een omslag. Daarnaast is er een nauwere samenwerking met de gemeente en politie.

In iedere wijk is nog wel sprake van enige overlast, maar het wordt als beheersbaar gezien. Er zijn geen grote incidenten of brandhaarden. Wel zijn er hangplekken van jongeren of plaatsen waar veel afval wordt gedumpt. Ook wordt er soms in drugs gehandeld en zijn er allerlei kleine en grote ergernissen. De gemeente voert extra ophaalrondes voor afval uit en de wijkbeheerder, woningcorporatie en wijkteams laten zich zien en zijn aanspreekbaar in de wijk.

Om de afvaldumping te verminderen moet er een betere voorlichting komen. Het afvalsysteem met de ondergrondse containers is niet voor iedereen duidelijk. Ook zijn veel minima niet op de hoogte dat ze vrijstelling kunnen krijgen van de afvalstoffenheffing.

Alle inzet is ten goede gekomen aan de leefbaarheid. In plaats van brandjes blussen moet er structureel gewerkt blijven worden aan een veiligere woonomgeving. De gemeente wil daarom extra ogen en oren in de wijken. Want zichtbaar en aanspreekbaar zijn en contacten leggen met de bewoners zijn van groot belang. Dit kan door mensen met een uitkering als gastheer, gastvrouw of als wijkconciƫrge in te zetten. En bewoners kunnen als buurtouders of straatvertegenwoordigers actief zijn.