Nieuwe locatie bedrijventerrein

VENRAY | Er komt een nieuw bedrijventerrein van 30 hectare aan de noordkant van Venray. Het huidige bedrijventerrein Smakterheide krijgt een uitbreiding aan de overkant van Spurkt, in het gebied tussen Overloonseweg en A73.

Door Henk Willemssen

Om ongewenste grondspeculaties te voorkomen is op gehele locatie de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) gevestigd. Dit betekent dat de eigenaren hun grond als eerste aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Het gaat in totaal om 25 percelen van veelal akkerbouwgrond. Met de toepassing van de WVG voorkomt de gemeente dat de grond in handen valt van speculanten die proberen flink winst te maken op het doorverkopen van grond. In het verleden was de gemeente wel eens te laat met het voorkeursrecht waardoor veel meer betaald moest worden voor de beoogde percelen.

Alle grondeigenaren in het gebied zijn aangeschreven dat hun eigendom voortaan onder de WVG valt. Het was al langer bekend dat er in Venray een nieuw bedrijventerrein zou komen. Het heeft te maken met de afspraken die gemaakt zijn bij het instappen van Venray in Greenport Venlo.

Greenport Venlo is vooral bedoeld voor grote bedrijven op een perceel van meer dan 10 hectare. In Venray is op de bestaande bedrijventerreinen nog ruimte voor enkele hectaren. Voor bedrijven die een locatie van 2 tot 8 hectare nodig hebben is in de regio geen ruimte beschikbaar. Het nieuwe bedrijventerrein in Venray (Klaver 15) gaat in deze behoefte voorzien. Het terrein is ook bedoeld voor Venrayse bedrijven die door willen groeien op een ruimere locatie. Binnen drie maanden moet de gemeenteraad de WVG bevestigen. Het voorkeursrecht geldt in principe voor drie jaar. Binnen deze periode moet een structuurvisie, inpassings- en bestemmingsplan voor de percelen worden vastgesteld. Daarbij kan de termijn weer verlengd worden.