Jos Ploegmakers werd afgelopen weekeinde wereldkampioen.
Jos Ploegmakers werd afgelopen weekeinde wereldkampioen. Foto: Rikus ten Brücke

'Bankdrukken is verslavend'

Venray | Hij blijft er ontzettend nuchter onder, maar dat maakt zijn prestatie niet minder knap. Zondagmiddag veroverde Jos Ploegmakers (58) zijn tweede wereldtitel bankdrukken in de Masers 4 klasse tot 125 kilo. De wereldkampioen uit Venray komt uit in de leeftijdscategorie 50-60 jaar.

Door Willem Menting

De eerste twee beurten verliepen soepel voor Ploegmakers. Als eerste drukte hij een gewicht van 140 kilo en aansluitend volgde een succesvolle poging om 150 kilo te drukken. "Ik had een plannetje gemaakt en alles liep eigenlijk perfect. Tactisch zat het strijdplan goed in elkaar", vertelt Ploegmakers. Voor de derde beurt ging hij voor een gewicht van 161 kilo. Die poging slaagde en hij zette met deze beurt een nieuw wereldrecord neer. Dankzij het record mocht Ploegmakers nog een vierde keer bankdrukken. Hij koos voor een gewicht van 165 kilo. "Dat was helaas iets teveel van het goede. De concentratie was weg na het behalen van het wereldrecord." Ook de rusttijd die Ploegmakers had tussen zijn derde en vierde beurt was tekort. Hij kreeg slechts vijf minuten de tijd om te herstellen en normaliter staat daar een kwartier voor. "Ik word nog steeds ieder jaar sterker", begint Ploegmakers. "Het gaat niet met sprongen vooruit, maar dat hoeft ook niet. Zolang ik progressie boek, blijf ik bankdrukken."

Het succes van Ploegmakers komt zeker niet aanwaaien. Hij werkt er ongelofelijk hard voor. Naast zijn fulltime baan als operation manager in Venlo traint hij zo'n vijftien keer per week in de sportschool. "Ik train alle spiergroepen en ben dus niet alleen bezig met bankdrukken. Ongeveer tien procent van de tijd, die ik aan krachtsport spendeer, bestaat uit bankdrukken." De Venraynaar traint drie keer per week in Oss en twee keer per week in Mill. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van de beschikbare apparatuur en zwaardere dumbells. "Ik train namelijk met dumbells van vijftig kilo. Dat zijn de zwaarste gewichten in Mill en Oss. Veel sportscholen mijden deze zware gewichten, omdat hun doelgroep daar niet meer uit de voeten kan."

Ondanks zijn leeftijd heeft Ploegmakers zelden last van blessures. "Ik heb wel regelmatig kleine pijntjes, maar dan ga ik naar de fysiotherapeut om de klachten te verhelpen. Dat werkt nog steeds goed eigenlijk. En ik vind het gewoon ontzettend leuk om te doen." Ondanks het bomvolle schema heeft Ploegmakers nog tijd om met zijn vrouw en kinderen op te trekken. "Zij zijn ook fanatieke sporters dus dat scheelt wel. We eten allemaal gezond en alcohol en sigaretten horen er echt niet bij. Alcohol drinken doe ik ook nooit, ik ben eigenlijk een hele saaie vent."

Toen Ploegmakers een vijftig jaar was, heeft hij de krachtsport weer opgepakt. Hij besloot zich te specialiseren in bankdrukken. "Tijdens mijn jonge jaren heb ik altijd al aan krachtsport gedaan. Toen ik begon met trainen woog ik 78 kilo en inmiddels bijna 120. Vanaf 2011 ben ik mee gaan doen aan wedstrijden waarbij twee technieken zijn: RAW en Equiped. Het draait om commando's die de scheidsrechter geeft waarbij onder andere het gewicht één seconde dood op de borst moet blijven liggen. Ook de houding op de bank ik streng omschreven." Voordat Ploegmakers begon met bankdrukken was hij een fanatiek hardloper. Toch was het tijd voor wat anders. Hij gooide zijn leven om, ging gezonder eten. "Vooral veel eiwitten en voedingssupplementen. Ik weet heel duidelijk wat ik wil en wat ik kan. Dat is mijn kracht ook denk ik."

Aan zijn imposante erelijst heeft Ploegmakers dus een wereldtitel toegevoegd. Zijn eerste deelname aan het WK was in 2011. Toen werd hij vijfde. Zijn eerste wereldtitel pakte Ploegmakers in 2016 op het onderdeel RAW. Daarnaast pakte hij Europese titels in 2015, 2016 en 2017. Het Nederlands kampioenschap won hij voor de eerste keer in 2013. "Voorlopig ga ik zeker nog niet stoppen. Zolang ik nog steker word en vrij blijf van blessures blijf ik lekker doorgaan. Het is wel een uit de hand gelopen hobby. Bankdrukken is verslavend."