Grotestraat in Venray rond 1930.
Grotestraat in Venray rond 1930. Oude foto

Grotestraat 1930

Venray | De Grotestraat van Venray loopt van het ruime Henseniusplein naar het intieme horecaplein Grote Markt met onder meer Grand Café/Brasserie 't Zusje in het oude raadhuis, De Klokkenluider in het pand van de voormalige Latijnse school en het statige gebouw van Hotel & Brasserie De Zwaan.

Het oude raadhuis werd in 1884-1885 aan de Grote Markt gebouwd ter vervanging van het oudere raadhuis uit de 16e eeuw.

De Zwaan bestaat al sinds 1628, toen onder de naam 'Huysinge De Swaen'.

Tijdens de Franse bezetting werd de naam gewijzigd in 'Au Cygne'. Vroeger was het een herberg en brouwerij. In 1647 vestigden de franciscanen zich in Venray en stichtten er in 1651 een Latijnse School.

De Grotestraat is een echte winkelstraat met een uitgebreid en divers aanbod van bekende winkelketens en ijverige Venrayse winkeliers.

De straat vormt van oudsher de kern van het Venrayse winkelgebied. De foto is rond 1930 genomen door Martin Hoedemaekers vanaf de St.-Petrus' Bandenkerk. Uiterst links is de lunchroom van Verheugen te zien met daar achter magazijn De Zon. Bovendien is het torentje van het prachtige oude postkantoor te zien.

Foto: Privécollectie Saskia Hoedemaekers. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray