Afbeelding
Foto:

Heelal en Sterren voor jongeren

Geijsteren | Jongeren IVN Geijsteren-Venray houdt op zaterdagavond 18 november 2017 een workshop Heelal en Sterren voor jongeren (van 11 tot 16 jaar). Deze workshop onder leiding van Clasien van Kampen start om 19:00 uur bij het voormalige voetbalterrein van Geijsteren, Oostrumseweg 34 in Geijsteren. Deelname is gratis, echter wel graag uiterlijk 17 november aanmelden via info@ivn-geysteren-venray.nl met vermelding van naam en leeftijd. Kledingadvies: warme kleding.

Kijken naar de sterrenhemel spreekt altijd tot de verbeelding. Hoever weg staan de sterren? Komt er een einde aan die enorme zwarte ruimte? Is er misschien ergens ver weg iemand die naar de aarde kijkt met dezelfde vragen? Niet alleen astronomen stellen zich deze vragen, ook bij veel jongeren spoken deze vragen door het hoofd als ze de nachthemel bekijken. Jongeren IVN Geijsteren Venray biedt aan jongeren van 11 tot 16 jaar de workshop Heelal en Sterren aan. Tijdens deze avond is het nieuwe maan, de maan is dan niet te zien. Lekker donker dus en dat is ideaal als je naar de sterren wilt kijken. De aanwezigen gaan op zoek naar de Poolster, Grote Beer, Cassiopeia en Zwaan. Als ze naar deze hemelfenomenen speuren, zullen ze vanzelf nog een paar andere opvallende zaken tegenkomen: vliegtuigen, satellieten, planeten en mogelijk zelfs vallende sterren of kometen. De deelnemers krijgen uitleg over een sterrendraaikaart en over navigeren met hulp van de sterren. Voor de deelnemers is het leuk om vooraf de app Night Sky te installeren en hiermee al eens te experimenteren. Mocht het regenen of bewolkt zijn, dan zorgen we voor een alternatief programma binnen.


Debatmiddag BiblioNu

Venray | Robotica: Droom of Nachtmerrie? Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale.

Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Lees de toekomst. Praat mee over robotica op de debatmiddagen die de vestigingen van BiblioNu in Horst en Venray houden op woensdag 29 november om 14.00 uur. De debatmiddagen verlopen aan de hand van vooraf verstrekte stellingen. Per stelling worden de deelnemers ingedeeld in het voor- en in het tegenkamp. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze het gratis boek Ik, Robot de futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven, voorafgaand aan het debat gelezen hebben. Leden krijgen dit boek cadeau tot 30 november. Aanmelden voor de debatmiddag kan tot 20 november via horst@biblionu.nl en venray@biblionu.nl.