Oliebol voor
De Zonnebloem

Venray | Een glimlach op het gezicht van 10.000 mensen. Dat is de doelstelling van de week van De Echte Oliebol die tussen 13 en 18 november wordt gehouden. Diverse bakkers in het land bakken 's nachts de verse oliebollen.

Vrijwilligers gaan deze uitdelen aan gasten van de Zonnebloem, ook in diverse kerkdorpen in de Gemeente Venray. De vrijwilligers zelf worden ook niet vergeten, zij krijgen ook een heerlijke oliebol aangeboden. Marc Damen, directeur van de Zonnebloem, vindt de jaarlijkse oliebollenactie van de Echte Bakkers hartverwarmend. "Voor veel mensen met een lichamelijke beperking is de deur uit gaan niet vanzelfsprekend. Laat staan dat ze 'even' bij de bakker een oliebol kunnen halen. Terwijl, die hoort erbij in deze tijd van het jaar. Dankzij deze actie komt de oliebol naar de mensen toe. Soms zit het 'm in klein geluk", vertelt Damen. De Zonnebloem is actief in vrijwel alle wijken, dorpen en steden van Nederland. Zo'n veertigduizend vrijwilligers zetten zich in voor mensen met een lichamelijke beperking. Damen: "We maken het verschil in de levens van 113.000 mensen. We maken hun wereld groter door het bieden van activiteiten en aangepaste vakanties. Daarin staan ontmoetingen en persoonlijke aandacht centraal. We willen dat iedereen volop van het leven kan genieten. Een lichamelijke beperking hoeft wat ons betreft nooit een belemmering te zijn."

De oliebollen in Leunen, Veulen, Heide, Wanssum, Blitterswijck, Geijsteren, Oirlo, Castenray en Oostrum worden beschikbaar gesteld door bakker Verdeuzeldonk. Geert Verdeuzeldonk: "Toen we hoorden van dit initiatief hebben we ons direct aangemeld. We krijgen niet vaak de kans om een mooi doel als dit te steunen met een van onze producten. Ook voor ons is de actie een feest. Wij houden er een hartverwarmend gevoel aan over om dit samen met De Zonnebloem te doen. We krijgen veel positieve reacties van vrijwilligers en klanten, en merken ook dat de Zonnebloem deze actie erg waardeert. Ze vinden het zeker niet vanzelfsprekend dat wij dit doen. We merken dat we met een klein gebaar een groot verschil kunnen maken".

Voor dag en dauw zijn de echte bakkers van Verdeuzeldonk al in de weer voor het bakken van ambachtelijke broden, gebakjes en natuurlijk oliebollen. De bakkers die de oliebollen ter beschikking stellen zijn aangesloten bij het Echte Bakkersgilde. Ze leggen een proeve van bekwaamheid af en moeten jaarrond bewijzen keurmerkwaardig te zijn. De ambitie is om steeds beter te worden, gebruikmakend van vakmanschap en passie voor authentieke bakkersproducten.


'Betere verbinding Blitterswijck en Wanssum'

Venray | inVENTief en PP2 pleiten voor een betere verbinding tussen Blitterswijck en Wanssum. De twee partijen vinden dat het huidige wegenplan van aannemer Mooder Maas niet voldoet. Het zorgt voor meer sluipverkeer door Wanssum.

Het voorstel is de Kulertsweg te gebruiken als ontsluitingsweg. In plaats van de route van Blitterswijck naar de rotonde met het Paaseilandbeeld in Wanssum.

Er is wellicht ook een alternatieve ontsluiting mogelijk via de Brugstraat en Blitterswijckseweg. inVENTief en PP2 willen dat er eerst wordt overlegd met de werkgroep verkeer uit Blitterswijck voordat het verkeersplan wordt opgesteld. De motie werd dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Wethouder Jan Loonen (CDA) zegde toe in overleg te gaan met de omwonenden om een goede oplossing te vinden.


Plan De Brier vastgesteld

Venray | Het college heeft het geactualiseerde bestemmingsplan De Brier vastgesteld. Het bestemmingsplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die zich tijdens de raadsvergadering van 19 december over het plan buigt.

Het plan heeft betrekking op het actualiseren van het geldende bestemmingsplan voor het bedrijventerrein De Brier in Venray. In het nieuwe plan zijn onder andere de mogelijkheden voor detailhandel verruimd. Al een aantal jaren loopt een discussie over de toekomst van De Brier. Hiervoor zijn de afgelopen jaren pogingen gedaan om de samenwerking tussen de ondernemersvereniging De Brier en de centrumondernemers (Venray Centraal) te verbeteren. In 2015 heeft dit geleid tot een gezamenlijk onderzoek, Detailhandelsperspectief Venray-centrum en De Brier. Daaruit kwamen onder andere enkele aanbevelingen om het bestemmingsplan op een aantal punten te verruimen, zoals het mogelijk maken van fietsenverkoop en meer mogelijkheden voor horeca en maatschappelijke functies. Wethouder Jan Loonen: 'In het nu voorliggende bestemmingsplan zijn de aanbevelingen uit het gezamenlijke onderzoek overgenomen. Er komt dus daadwerkelijk meer ruimte voor detailhandel in rijwielen, motor- en bromfietsen, maatschappelijke dienstverlening en in beperkte mate voor (zelfstandige) horeca. Met deze verruiming van het bestemmingsplan zie ik voor De Brier weer voldoende mogelijkheden voor ontwikkeling en een kwaliteitsimpuls."


IVN: lezing over klimaat

Venray | Op maandag 20 november houdt IVN Geijsteren-Venray een lezing met als thema klimaatverandering. De lezing start om 20.00 uur in De Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray, en wordt verzorgd door geoloog Hans de Jong. De lezing is gratis voor leden van IVN-Geijsteren-Venray. Niet-leden betalen een bijdrage van 2 euro.

Door de opwarming van de aarde neemt de hoeveelheid zeeijs in de Arctische Oceaan gestaag af. Het jaarlijkse oppervlakteminimum is nog maar tweederde van wat het rond 1980 was, aldus de website van het KNMI. Maar kijkend naar de afgelopen augustusmaand in Nederland, dan blijkt er geen enkele dag met een temperatuur boven de 30 graden te zijn en slechts drie dagen met meer dan 25 graden. Een koude augustus dus. Bestaat de opwarming van de aarde eigenlijk wel echt?

\