Nieuwe website dorpsradenoverleg

Heide | Het dorpsradenoverleg presenteert begin volgend jaar een vernieuwde website. Als alles volgens plan verloopt, gaat de website in februari of maart 2018 de lucht in.

"De website is sterk verouderd en niet meer up-to-date. We merken bovendien dat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt", verklaarde dorpsraadvoorzitter Theo Zegers maandagavond in het dorpsradenoverleg het besluit om de website te vernieuwen. De website van het dorpsradenoverleg ging in november 2004 online en werd fasegewijs uitgebouwd. Zij biedt aan alle dorpsraden, plaatselijke verenigingen en organisaties van de kerkdorpen en aan de wijkraden en het wijkradenoverleg van de kern Venray een platform om zich te presenteren. De opzet was dat de dorps- en wijkraden zich onder een paraplu konden presenteren. De financiering van de website werd mogelijk gemaakt door de Stichting CAI Venray. Die stichting besteedde de gelden die in kas waren na het opheffen van de CAI aan allerlei innovatieve projecten op het gebied van communicatie. "De website is de laatste jaren van een grote paraplu voor de dorpsraden steeds kleiner geworden. Veel dorpen maken gebruik van een eigen website waarop zich ook instanties en verenigingen uit het eigen dorp presenteren", aldus Anita Emonts die het project van de vernieuwde website begeleidt. "Nieuws wordt ook steeds vaker via social media als Facebook en Twitter gebracht." De vernieuwde website gaat inhoudelijk en qua presentatie niet veel verschillen van de huidige. Wel wordt het online platform in een nieuw jasje gestoken. Ook de huidige naam, www.dorpenvenray.nl, blijft onveranderd. "Die is herkenbaar en duidelijk voor de mensen. Het is de bedoeling dat de website een duidelijk overzicht geeft van wat in de dorpen speelt. We zullen verenigingen en instanties de mogelijkheid geven om fotoalbums als content toe te voegen. Verder denken we aan een evenementenagenda."

"Een werkgroep gaat offertes opvragen en het traject begeleiden. Daarnaast is er volgende week overleg met een afvaardiging van het wijkradenoverleg in Venray om te kijken in hoeverre zij blijven deelnemen. Als die de nieuwe plannen niet zien zitten, zullen we toch verder gaan. De intentie is er wel om samen met het wijkradenoverleg op te trekken. Het is nog een hele klus om te klaren, maar begin volgend jaar moet de website in de lucht zijn", aldus Zegers.


Opknapbeurt straten omgeving Rondeveld Leunen

Leunen | De gemeente Venray gaat de asfaltverhardingen van Rondeveld, Sparveld en een deel van de Vullingstraat in Leunen vervangen. Tegelijk wordt een infiltratieriool aangelegd. Wensen en aandachtspunten van omwonenden en dorpsraad worden nog geïnventariseerd en worden waar mogelijk in het ontwerp verwerkt.

Uit inspecties in het kader van wegbeheer is gebleken dat de asfaltverhardingen van Rondeveld, Sparveld en een deel van de Vullingstraat in Leunen moeten worden vervangen. De bestaande verharding is bijna afgeschreven. Daarom wordt deze niet hersteld, maar vervangen door nieuwe materialen. Rioolbeheer haakt bij het werk aan. De gemeente Venray streeft er in dergelijke projecten namelijk naar om zo veel mogelijk werkzaamheden integraal uit te voeren. Daarom wordt tegelijk de verharding afgekoppeld van de riolering en wordt een nieuw infiltratieriool aangelegd. Hierdoor kan het regenwater in de bodem infiltreren en wordt wateroverlast tijdens hevige buien tegengegaan. Maandag 6 november heeft het college de verschillende budgetten voor deze herinrichting goedgekeurd.

Daarnaast zijn er plannen om het plantsoen aan het Sparveld te renoveren en het weer een open en fraaie uitstraling te geven. De bedoeling is dat de bestaande inrichting verder blijft bestaan. Wensen en aandachtspunten vanuit de dorpsraad en de omwonenden worden nog geïnventariseerd om, waar mogelijk, in het ontwerp te verwerken. Naar verwachting gaat de schop in het tweede kwartaal van 2018 de grond in.


Geen strenger toezicht op verblijf arbeidsmigranten

VENRAY | De gemeenteraad blijft uiterst verdeeld over de huisvesting van arbeidsmigranten. Het voorstel om de huidige verblijfplaatsen strenger te controleren, werd met twaalf stemmen voor en dertien tegen verworpen.

De gemeente blijft daardoor aan de zijlijn staan bij de inspecties van onderkomens van arbeidsmigranten. Omdat veel wooneenheden niet voldoen aan de voorschriften, moet de gemeente strenger handhaven. Want het is een taak van de overheid toe te zien op naleving van regels en op te treden bij een overtreding. Dat vinden Samenwerking en de oppositiepartijen inVENtief, PP2, SP en VVD. Ze wilden vier jaar uittrekken voor een handhavingstraject waarna alle huisvesting op orde moet zijn.

Doordat CDA, D66 en PvdA tegenstemden gaat het plan niet door. Dit zijn dezelfde drie partijen die vorige week voor de komst van het afgeketste Polenhotel in Leunen stemden.

Dat er nu onvoldoende toezicht is komt doordat er nauwelijks alternatieven zijn. Als verblijfplaatsen worden gesloten, omdat gezondheid en welzijn in het geding zijn, komen de buitenlandse werknemers op straat te staan. Want in de gemeente Venray is geen grootschalige opvang. Alle plannen voor de komst van Polenhotels zijn tot nu toe gesneuveld.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) kondigde aan dat samen met andere gemeenten binnenkort een nieuw regionaal huisvestingsplan wordt opgesteld. "Daarin wordt intensivering van handhaving meegenomen", aldus Busser. Hij verklaarde dat het tekort aan toezicht ook een gevolg is van de beperkte capaciteitsinzet van de afdeling veiligheid en handhaving.