Afbeelding
Foto:

Venray Bloeit in… de regen

Venray | "Het regent. Laten we thuis blijven!" Of juist niet? Op een regenachtige dag in dit herfstseizoen zou je wel eens opgevrolijkt kunnen worden door oude Venrayse uitspraken die alleen zichtbaar zijn als het regent.

Linda Reintjes en Evelien van der Zwaan werkten aan een street art om tijdens regenachtige dagen mensen te verrassen met oude Venrayse uitspraken over regen. De reden: "Gewoon, mensen een glimlach op hun gezicht bezorgen tijdens een flinke regenbui", aldus Linda. Met een hydrophobic coating (een speciale onzichtbare spray, red. ) brachten zij de teksten in het Venrayse stadspark en centrum aan. Wanneer het droog is blijft de spray onzichtbaar, maar wanneer het regent verschijnen de teksten.

Linda en Evelien wonen allebei in Venray en stude(e)r(d)en Media & Entertainment Management aan de NHTV in Breda. Ze hebben beiden in verschillende steden gewoond en kunnen de creativiteit, zoals street art waarmee je in de grotere steden wordt verrast, erg waarderen. De plek waar je woont hoeft echter niet groot te zijn om van creativiteit te bruisen. Zij besloten daarom om dit project voor Venray op te zetten en zo een bijdrage te leveren aan Venray Bloeit. Het idee voor de onzichtbare spray komt niet van henzelf. Het is van de Amerikaanse Rainworks Movement. Wel bedachten ze om oude Venrayse gezegdes aan te brengen op straat. Veel Venrayse woorden en gezegdes zijn aan het 'verwateren' en het zou leuk zijn om ze eens 'op de kaart te zetten'. Ze besloten dit gegeven letterlijk en met een knipoog te nemen. De plek waar de teksten zijn aangebracht en nu zichtbaar zijn in de regen, worden namelijk op de wereldwijde 'Rainworks-map' geplaatst.

Evelien: "Tijdens het aanbrengen van de teksten werden we door verschillende mensen aangesproken. Ook een oudere man met veel kennis over het Venrayse dialect, die wist te vertellen dat het gebruik van veel Venrayse woorden aan het verwateren (what's in the name) is. De gezegdes die we aangebracht hebben kende hij dan ook niet, maar hij ging er lachend over nadenken wat het kon betekenen." Linda: "Het is leuk om te zien dat we bereikt hebben waarop we hadden gehoopt. In de tussentijd hebben we veel positieve reacties mogen ontvangen en is Venray op een ludieke manier op de kaart gezet."

Benieuwd naar het project en naar de betekenissen van de teksten? Neem dan een kijkje in het stadspark en het centrum van Venray. Op http://www.venraybloeit.nl staat meer informatie over de betekenissen.

Foto: Linda Reintjes (links) en Evelien van der Zwaan.

Afbeelding