Stad in het oog van de (Beelden)storm

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt op maandag 20 november in zaal Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray een lezing. De lezing begint om 19.30 uur en wordt gegeven door Sander Wassing. Zijn presentatie heeft als titel Een stad in het oog van de (Beelden)storm.

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen overal in de Nederlanden oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische onrust begon te gisten. Deze situatie was niet meer in de hand te houden toen de landvoogdes in Brussel toegaf en moest toestaan dat andersdenkenden openlijk bijeenkwamen. Overal in het land vonden drukbezochte hagenpreken plaats. Zo bijvoorbeeld ook op het grondgebied van het dorp Tegelen onder Venlo op 4 augustus. Onvrede over misstanden in de kerk werden hier geuit en het volk werd aangespoord tot actie. De vlam sloeg in de pan op 10 augustus 1566 in het nu Franse Steenvoorde. Terecht is hierover opgemerkt: 'Nog nooit tevoren was een samenleving op zo'n grote schaal vervreemd geraakt van haar eigen religieuze cultuur.'

De Beeldenstorm sloeg pas in de laatste week van september over naar Limburg. Op zondag 29 september was het raak in Maastricht. Pastoor Jan van Pommeren had daags tevoren al in de gaten dat de zaak uit de hand liep en had de deuren van de Sint Matthiaskerk laten barricaderen. Daarbij vergat hij een van de kleinere toegangsdeuren. Beeldenstormers drongen binnen en lieten niets heel van het kerkinterieur. In Venlo werden nog op 5 oktober vernielingen aangericht in het klooster Trans Cedron. Aan Venray ging de Beeldenstorm in 1566 voorbij waardoor '…de parochiekerk Sint Petrus' Banden zich, voor wat betreft haar beeldenschat, de rijkste kerk van Nederland mag noemen.'

Een antwoord van koning Filips II kon niet uitblijven: Hij stuurde de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten.

Alva's commissarissen kwamen ook een zekere Pieter Jansz uit Venray op het spoor. Hij werd voor eeuwig uit de Nederlanden verbannen en zijn bezittingen werden geconfisqueerd. Wat had Pieter Jansz op zijn geweten? Waarom ging de Beeldenstorm aan Venray voorbij en wat hebben de inwoners gemerkt van deze turbulente tijden? Tijdens de lezing komen deze vragen uitgebreid aan de orde.

Spreker Sander Wassing (1987) besloot de studierichting te volgen waar zijn hart naar uitgaat: geschiedenis (Universiteit Leiden). Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten. In 2013 is hij afgestudeerd en sindsdien werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen, verzorgt gastlessen op scholen en verricht archiefonderzoek. In de lezingen die hij geeft, legt hij steeds het verband tussen het onderwerp waarover hij vertelt en de lokale geschiedenis. Daarnaast is hij als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude. Zoals gebruikelijk is de avond ook voor belangstellende niet-leden toegankelijk.


Jera On Air

Ysselsteyn | Het alternatieve festival Jera On Air in Ysselsteyn vindt komend jaar plaats op 28, 29 en 30 juni.

Dit jaar vierde JOA het zilveren jubileum

Daar waar afgelopen jaar de jubileumeditie werd gevierd met een extra festivaldag, doet Jera On Air dat in 2018 nog eens dunnetjes over. De 26e editie van dit punk-, metal- en hardcorefestival begint al op donderdag met een preparty. De vroege beslissers kunnen voor een extra voordelige prijs hun 'Early Bird'-tickets aanschaffen. Tijdens deze verkoopperiode, waarbij een beperkt aantal kaarten beschikbaar is, kost een combiticket voor het festival zestig euro. Na het uitverkopen van deze kaarten voor de vroege beslissers kosten de reguliere combitickets tachtig euro.

De 'Early Bird'-tickets worden verkocht via www.jeraonair.nl.


Vergadering wijkraad

Venray | Wijkraad Venray Centrum houdt op dinsdag 21 november een vergadering vanaf 19.30 uur in zaal Odeon aan de Hoenderstraat 10-12 in Venray. Het college van B&W is daarbij aanwezig. Het is een goede manier om met de bestuurders over de wijk te spreken.

Op de agenda staat onder meer een verslag van de jaarvergadering van 16 mei en er is een kort voorstelrondje van de portefeuillehouders.

Aan de hand van enkele vragen wil het college met de wijkbewoners van gedachten wisselen over onder andere; wat is het belangrijkste initiatief/project/doelstelling voor 2017/2018, wonen en voorzieningen, wat betekent de vergrijzing voor de wijk, hoe is de samenwerking met de gemeente, omgang met en zorg voor de eigen en openbare leefomgeving en fietsen in de Schoolstraat.


Skarnaval

Ysselsteyn | De organisatie van Jera On Air houdt op zaterdag 11 november Skarnaval in het gebouw van OJC Jera'70 in Ysselsteyn.

De naam verraadt het al een beetje: tijdens Skarnaval staat alles in het teken van de makkelijk dansbare klanken van de skamuziek.

Daarbij krijgt elke bezoeker die in carnavalskostuum komt ook nog eens de eerste consumptie gratis. Natuurlijk heeft de organisatie ervoor gezorgd dat enkele prominente namen uit het genre op het podium staan.

Er wordt rond de klok van 21.00 uur afgetrapt door Tree House Fire, waarna de bands P.O. Box en The JB Conspiracym, die al meerdere malen op het Jera On Air-festival stonden, het podium in Jera'70 beklimmen.