Match & Catch voor vrijwilligers

Venray | Match voor vrijwilligers heeft een uniek idee ontwikkeld om vrijwilligers in de gemeente Venray continu te waarderen: Match & Catch.

De vrijwilligers kunnen hieraan meedoen als de vrijwilligersorganisatie deelneemt. Voor de organisatie zit er niet veel werk aan vast. Eenmaal per week/tweewekelijks de gewerkte uren van je vrijwilliger accorderen in het registratiesysteem. Vrijwilligers besteden hun tijd met veel liefde, inzet en enthousiasme voor het vrijwilligerswerk.

Match ziet graag dat deze onmisbare vrijwilligers zich continu gewaardeerd voelen voor al het werk dat zij doen. In samenwerking met verschillende ondernemers is er een webshop gebouwd, speciaal voor vrijwilligers uit de gemeente Venray. Met een uniek ontworpen urensysteem kunnen vrijwilligers hun gewerkte uren registreren.

De vrijwilligersorganisaties, waar zij werken, zorgen voor de goedkeuring van deze uren. Voor elk uur krijgt men een punt, een Catch genaamd. In de webshop staan allerlei leuke artikelen en kortingen, die gedoneerd worden door de maatschappelijk betrokken ondernemers. Vrijwilligers kunnen shoppen in de webshop en betalen met hun gespaarde Catches. Match zorgt voor een tegoedbon voor het bestelde artikel en/of korting waarmee de vrijwilliger naar de betreffende winkel of onderneming kan gaan. Om vrijwilligers te informeren over dit project houdt Match informatiebijeenkomsten op woensdag 15 november van 19.00 tot 20.30 uur en op donderdag 16 november van 13.30 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 20.30 uur. Kik voor meer informatie en de locaties op www.matchvoorvrijwilligers.nl.


'Beter zorgaanbod kwetsbare ouderen'

Venray | Er is veel onduidelijkheid over opvangplaatsen van kwetsbare ouderen in verpleeg- of verzorgingstehuizen. D66, inVENtief en PP2 dienden dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling een motie in die raadsbreed werd aangenomen. Het huidig aanbod en de behoefte aan thuisvervangende of acute thuisondersteunende zorg moeten beter in beeld worden gebracht.

Zorgverleners en inwoners van Venray moeten van het actuele aanbod op de hoogte zijn. Bij een beddentekort gaat de gemeente samen met zorgverleners en de zorgverzekeraar afspraken maken voor een verbetering. Wethouder Anne Thielen (CDA) nam de motie over. "Want wij delen de zorgen." Uit een enquête onder huisartsen blijkt dat de zorg voor kwetsbare ouderen, die langer thuis blijven wonen, een onevenredige tijdsinvestering vraagt. Omdat de voorzieningen en opvangplaatsen te wensen overlaten, zeker bij acute situaties. Meer dan de helft van de huisartsen weet niet wat en hoe het aanbod is en heeft negatieve ervaringen met het regelen van een eerstelijnsbed. Zorgverzekeraars zijn er verantwoordelijk voor dit goed te regelen en voldoende bedden in te kopen;

D66, inVENtief en PP2 vinden dat ouderen en andere burgers tijdig de best passende opvang of ondersteuning moeten krijgen. Voor zorgverleners moet het duidelijkheid zijn waar en in welke vorm zorg beschikbaar is die ook snel georganiseerd kan worden. In het eerste halfjaar van 2018 zal wethouder Anne Thielen de commissie Leven informeren over de stand van zaken.


'Scholen Landweert eerder klaar'

Venray | inVENtief meent dat de Montessorischool niet hoeft te wachten tot eind 2018 om te verhuizen naar het nieuwe onderkomen in de wijk Landweert.

Fractieleider Tino Zandbergen heeft een bouwmanagementbureau naar de verbouwing van de scholen in Landweert laten kijken. inVENtief meent dat De Klimboom en Montessorischool allebei met ingang van het nieuwe schooljaar hun vernieuwde pand kunnen betrekken. "Want de nood is hoog voor de Montessorischool. De leerlingen zitten opgestapeld tot aan de dakpannen", zei Zandbergen dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling. De aanpak van het pand van De Landweert, waarin de Montessorischool onderdak krijgt, gaat pas komende zomer van start.

De geplande oplevering is voor de kerstvakantie van 2018. De Klimboom kan wel al in augustus 2018 in het gerenoveerde gebouw van de voormalige De Vlaswei. "We moeten beide verbouwingen in elkaar schuiven en gelijktijdig door één aannemer laten uitvoeren", stelde Zandbergen voor. De motie van inVENtief en PP2 werd door alle andere partijen ondersteund. Wethouder Martijn van der Putten (D66) zei 'een ultieme poging te wagen' het bouwproces te versnellen. "Volgens de huidige opzet is het niet mogelijk. Ik zal het advies bekijken maar ik kan niet beloven dat de planning korter kan."


Raayland naar NK Debatteren

Venray | Het Raayland College in Venray is één van de 124 scholen die deelnemen aan het 20e NK Debatteren voor Scholieren.

Scholieren debatteren over immigratie en alcoholreclame op 10 en 11 november in Gorinchem. Dit jaar nemen 124 scholen uit het voortgezet onderwijs uit heel Nederland deel aan de moeder der debattoernooien voor scholieren.

Het kampioenschap wordt al sinds 1998 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is in die twintig jaar enorm gegroeid. Het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem is dit jaar gastlocatie voor twee van de drie voorrondes. De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn.

Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters.