André van Goch
André van Goch Foto: Han Siebers

Samenwerking Venray viert 40-jarig bestaan

Venray | Op zondag 12 november viert de politieke vereniging Samenwerking Venray haar 40-jarig bestaan in zaal Thielen aan het Kennedyplein. De leden die vanaf het eerste uur deel uitmaken van Samenwerking Venray worden dan in het zonnetje gezet. Het betreft de jubilarissen Toon en Miep Millen, Jacques van Roy en André van Goch.

De geschiedenis van Samenwerking Venray gaat terug naar begin jaren 70, toen de lijst Samen voor Venray onder leiding van Grad Schols samen ging werken met de zogeheten Komlijsten, te weten de lijsten Vermeulen, Rutten en Opbouw 70. Samenwerking Venray is in 1974 opgericht toen het toenmalige Opbouw 70 (Toon den Brok) zich aansloot bij Samenwerking Venray. Het gezicht van de partij wordt vanaf nu bepaald door Toon den Brok en Grad Schols. Toon den Brok wordt fractievoorzitter en gaat zich langzaam maar zeker profileren. Centrale thema's voor hem zijn behoud van het cultureel erfgoed en opkomen voor de belangen van de jeugd van Venray.

Moeilijke periode

De CDA-afdeling Venray krijgt de opdracht om in 1982 met een eigen lijst te komen. De bloedgroepen worden zichtbaar in de partij. Er volgt een scheuring. De echte CDA'ers stappen over naar het CDA, onder wie Marlies de Loo en Joos Truyen. In totaal stappen negen personen over naar het CDA. Samenwerking Venray raakt verzeild in een moeilijke periode en wordt gedwongen oppositie te voeren.

Oppositiepartij

Samenwerking Venray gaat verder met als boegbeeld Toon den Brok. Bij de verkiezingen van 1982 komt hij met twee zetels in de gemeenteraad als oppositiepartij. Belangrijkste thema's waar hij zich hard voor maakt zijn: het bewaren van het cultureel erfgoed van Venray, het voeren van een anti-Noord-tangentcampagne met als climax in 1991 een enquête met duizenden handtekeningen voor het behoud van het kerkpad. Tot op de dag van vandaag zijn veel inwoners van Venray hem daar dankbaar voor; strijd voor behoud van monumentale panden in hartje Venray en verzet tegen de bouw van de Bleek. In 1991 trok Toon den Brok zich terug en werd opgevolgd door Martinet Roling-Scholten.

Zij is aangebleven tot 1994 en stopte daarna in de plaatselijke politiek.

In 1991 volgde Ike Busser haar op als fractievoorzitter van Samenwerking Venray. Hij heeft jarenlang samen met wijlen Gerrit Verkoeijen en Peter van der Velden strijdbaar oppositie gevoerd. Vaak onverbloemd, direct en kritisch heeft Samenwerking Venray op een breed vlak als oppositiepartij de gemeentelijke politiek mede kleur gegeven.

Memorabel was het initiatief van Samenwerking Venray om de burgers van Venray te enquêteren over het voornemen van het college betreffende het zogeheten millenniumkunstwerk. Een prestigeobject in een tijd van bezuinigingen. Het initiatief werd uiteindelijk afgeschoten. Ook de inrichting van het St. Annaterrein, de bouw van de tbs-kliniek, het behoud van de Vredeskerk als gebouw waren memorabele thema's waarvoor gestreden is.

Collegepartij

Samenwerking Venray trad in 2009 toe tot het college van B&W. Voor de eerste keer in haar bestaan kwam de partij terecht in het college. Ike Busser trad toe als wethouder. Martin Leenders werd fractievoorzitter. Deze situatie duurt tot op de dag van vandaag voort. 'Ondanks het feit dat we nu al jaren bestuursverantwoordelijkheid dragen lukt het Samenwerking toch op te komen voor de plaatselijk politieke belangen', meldt de partij. 'Recentelijk noemen we de succesvolle verbouwing van het gemeentehuis, het afschieten van het zogeheten Polenhotel in Leunen, de strijd rond het azc in Blitterswijck, de herinrichting van Annaterrein en het in stand houden van een zwembadvoorziening de Sprank in Venray. We kunnen rustig concluderen dat Samenwerking Venray ook na 40 jaar nog springlevend is en zich blijft inzetten voor de lokale belangen'. Foto's: Han Siebers.

Jacques van Roy
Miep Millen
Toon Millen