Martinusdag straatkinderen

Venray | Een van de grootste voorvechters voor straatkinderen in Rio de Janeiro, Robert José dos Santos, bezoekt dit weekend Noord-Limburg. Hij is eregast tijdens de tweejaarlijkse donateursdag van de Stichting Sint Martinus in het Wereldpaviljoen in Steyl.

Roberto dos Santos heeft samen met de uit Treebeek afkomstige missionaris Frei Carmelo Cox en zuster Adma dertig jaar geleden de straatkinderenorganisatie AMAR opgericht. De straatkinderen in Rio zijn de dupe van de economische crisis van het land en de financiële gevolgen van de Olympische Spelen in deze metropool. Het kost de straatkinderenorganisatie AMAR, waarvan Roberto een van leiders is, veel moeite om het hoofd boven water te houden. Roberto dos Santos springt al meer dan dertig jaar in de bres voor de kinderen van de straat. Het is zijn passie, zijn levensopdracht. Hij was actief als jeugdpastor in de jeugdgevangenissen van Rio toen pater Cox hem benaderde om samen met zuster Adma een organisatie op te richten voor straatkinderen.

In die tijd werden de straatkinderen als ratten geëxecuteerd door moordcommando's. Samen begonnen ze in de kelders van de kathedraal een opvangcentrum. De organisatie groeide uit en werd meerdere keren door Unicef geroemd. De maatschappelijke werkers van de organisatie AMAR gaan vrijwel dagelijks de stad in op zoek naar straatkinderen. Ze proberen de kinderen te overtuigen dat ze beter naar het opvangcentrum kunnen komen om van daaruit te werken aan een betere toekomst. Roberto is dag in, dag uit betrokken bij het werk. Hij stuurt de straathoekwerkers aan. Bovendien bezoekt hij twee keer in de week jeugdgevangenissen waar zowel veroordeelde kinderen als kinderen zitten zonder proces. Het zijn wekelijks zeer indrukwekkende gebeurtenissen. Hij zal uitgebreid verhalen over zijn organisatie AMAR en de straatkinderen van Rio.

Tijdens de zogeheten Martinusdag spreekt ook stewardess Hanna Pauwels van de goededoelenorganisatie van het vliegend personeel van de KLM, Wings of Support. Deze organisatie steunt het werk van de Martinusstichting. De bezoekers krijgen verder tekst en uitleg over de financiële situatie van de Martinusstichting en het feit dat het aantal donateurs jaarlijks afneemt. De muzikale ambassadeur van de straatkinderen, musicus/componist Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst, verzorgt weer een muzikale bijdrage. Deze Martinusdag wordt geopend met Braziliaanse geluiden van de sambaband Grupo Samba Percussion uit Straelen onder leiding van Twan Wijnhoven uit Reuver. Mede dankzij de Winkels van Sinkel in Grubbenvorst en Venray, de protestante gemeente Venlo en tal van donateurs en fondsen kan de Stichting Sint Martinus de straatkinderen via AMAR jaarlijks steunen. De Martinusstichting werkt al vele jaren intensief samen met de Belgische organisatie KIYO. Door die samenwerking wordt de euro van de Martinusstichting voor AMAR vervijfvoudigd.

De Martinusdag begint zaterdag 11 november (feestdag van Sint Martinus) om 13.00 uur met een inloop (koffie/Vlaai) terwijl het programma om 13.30 uur aanvangt. In verband met de organisatie wil de stichting graag weten hoeveel gasten er komen. Geef dit dan even door op via het e-mail adres van de voorzitter René Poels: renepoels1948@gmail.com.


Een extra koopzondag in 2018

Venray | De winkels in Venray gaan ook in 2018 open op de laatste zondag van de maand. Twee jaar geleden werd het aantal koopzondagen uitgebreid van zes naar twaalf. Dit is de ondernemers goed bevallen.

Wel komt er in 2018 een extra koopzondag in december. Naast 30 december zijn de winkels ook op 23 december geopend. Er komt geen extra koopzondag voor Sinterklaas.

De reguliere koopzondag is 25 november 2018. Op 2 december is er geen koopzondag.

Wel mogen individuele winkeliers die zondag en ook andere zondagen hun deuren openen. Dan wordt dit echter niet als een koopzondag gecommuniceerd.

Verder zijn er ook een aantal aangepaste sluitingstijden in 2018, zoals carnavalszaterdag (13.00 uur), Goede Vrijdag (18.00 uur), Koningsdag (open van 12.00-17.00 uur) en 4 mei (18.00 uur).


Seniorservice Gilde Venray

Venray | Wie een hobby heeft en deze wil delen en leren aan anderen is welkom bij Seniorservice Gilde Venray aan de Prins Bernhardstraat 12a in Venray.

Bij Seniorserivice is op enkele dagdelen in de week, overdag en in de avonden, ruimte voor groepen tot maximaal tien personen.

Doelstelling vanuit de gildegedachte is om mensen de gelegenheid te geven kennis, kunde en ervaring op het gebied van beroep, vakmanschap of hobby op een vakkundige manier over te dragen aan anderen.

Denk daarbij aan Spaans, Duits, Engels en Franse conversatie, bloemschikken, stamboomonderzoek, verhalen schrijven, schilderen en tekenen. Kijk voor meer informatie op www.seniorservicevenray.nl of stuur een e-mail naar sen-serv@home.nl.


Gilissen nieuwe burgemeester Gennep?

Venray | Hans Gilissen werd afgelopen week door het televisieprogramma EenVandaag geïntroduceerd als burgemeester van Gennep.

De burgervader liet het programma via Twitter weten toch echt burgemeester van Venray te zijn. Gilissen kwam aan het woord in een item over de onrust in Blerick.

Hij uitte in het programma zijn zorgen over het tekort aan politieagenten.