Alle partijen keuren begroting goed

VENRAY | Alle partijen in de gemeenteraad stemden dinsdagavond in met de begroting van 2018. Zelfs de SP, die de laatste jaren steevast tegenstemde, gaf zijn goedkeuring. Fractieleider Jan Hendriks sprak van een historisch moment. Hij voegde er direct aan toe dat de SP het niet met alles eens is. Zo is de extra subsidie voor The B uit de begroting verdwenen en blijft de bijdrage voor de renovatie van de Grote Kerk erin staan. Tegen de zin van de grootste oppositiepartij.

Door Henk Willemssen

Vorig jaar stemde de SP als enige de begroting weg. Twee jaar geleden keurden liefst vier oppositiepartijen (inVENtief, PP2, PvdA en SP) de begroting af. Er was dinsdagavond nog meer opvallend nieuws. Voor het eerst sinds vele jaren komt er een einde aan de extra stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Het college had nog de maximaal toegestane verhoging van het Rijk van 3,1 procent in de begroting opgenomen. Niet alleen de oppositiepartijen maar ook de coalitiepartners CDA, D66 en Samenwerking vonden dat hieraan nu een einde moest komen. Ondanks dat in het coalitieakkoord was afgesproken dat de ozb ook in 2018 nog extra zou stijgen. Alle partijen waren het erover eens dat het alleen het inflatiecijfer (1,6 procent) genoeg is. Ondanks dat dit een tekort van een paar ton betekent, verzette wethouder Ike Busser (Samenwerking) zich niet. "Dit kan deze begroting wel hebben."

's Middags om 17.00 uur ging het laatste begrotingsdebat uit deze raadsperiode van start. Twee raadsleden ontbraken: Bernie van Lierop (Samenwerking) en Wim Schellen (Lijst Schellen). Van 19.20 tot 20.00 uur werd een lunchpauze ingelast. De achterstand op het tijdschema was opgelopen tot bijna een uur. Na de onderbreking ging het vlotjes en om 21.40 uur was het tijd voor de grote schorsing. Daarna kwam om 22.20 uur eerst het college aan het woord om een reactie te geven op 27 amendementen en moties. Hiervan werden er zeven weer ingetrokken of aangehouden. Na een korte schorsing begon tegen de klok van elf uur de stemming. Om 23.15 uur kon burgemeester Hans Gilissen de hamer voor de laatste keer laten vallen.

De extra subsidie van 60.000 euro per jaar voor jongerencentrum The B haalde het niet. Alleen D66, PvdA en SP waren ervoor. Wethouder Martijn van der Putten (D66) kondigde aan het toekomstplan van The B, samen met een raadsvoorstel, eerst te zullen bespreken in commissie en raad. inVENtief kreeg alleen steun van PP2 en SP om het mantelzorgcompliment weer te verhogen naar 130 euro per jaar. Het extraatje blijft staan op 65 euro.