Zorgen over woningbouw

Heide | Bij de bouw en verdeling van sociale huurwoningen in de gemeente Venray dient meer rekening te worden gehouden met de kerkdorpen. Dat stelde Oirlonaar Jan Nelissen maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg in Heide.

De vertegenwoordigers van de kerkdorpen maken zich al jaren zorgen over de sociale woningbouw in de gemeente. Die krijgt volgens hen minder aandacht dan de bouw van sociale huurwoningen in de kern Venray. In een brief aan Wonen Limburg gaat het dorpsradenoverleg aandacht vragen voor de problematiek.

De dorpsraden houden iedere twee jaar een woonwens behoeftenonderzoek. Huis-aan-huis worden enquĂȘtes ingevuld waarin de bewoners aangeven wat hun wensen zijn ten aanzien van wonen. "We willen daarmee de woonwensen van de mensen inzichtelijk maken", aldus Nelissen. Met een voorbeeld gaf hij aan hoe hoog de nood is in zijn kerkdorp Oirlo. "Voor een woning waren er 72 gegadigden. Dat geeft aan hoe groot de vraag is naar een woning. Ik zou graag getallen zien van wat de afspraken zijn over woningbouw in Venray en wat uiteindelijk is gerealiseerd."

Kern Venray omvat tweederde van het aantal woningen in de gemeente, in de kerkdorpen woont eenderde. De verhouding sociale woningbouw in Venray/kerkdorpen is 90/10 procent. Het percentage van tien procent wordt in de meeste kerkdorpen niet gehaald. "In het geval van Merselo zou dat betekenen dat van de 385 woningen er bijna 40 in de sociale sector moeten zijn. Aan dat getal komen we beslist niet", aldus Zegers.

Terwijl de behoefte aan sociale huurwoningen groot is, zegt Nelissen. "Er is genoeg ruimte voor bouwkavels in de kerkdorpen. In het verleden was dat door de stankcirkels niet het geval, dit is echter niet meer aan de orde. Er zijn enorm veel gegadigden voor een sociale huurwoning. Je bouwt echt niet voor leegstand. Mensen worden echter bijna verplicht in Venray te gaan wonen."

Voorzitter Zegers van het dorpsradenoverleg kon zich dan ook vinden in de opmerkingen van Nelissen. "We kunnen inderdaad kritische kanttekeningen plaatsen. Als dorpsradenoverleg vragen we dan ook dringend om aandacht voor de behoefte die er in de kerkdorpen is. In een brief aan Wonen Limburg zullen we onze zorgen uiten en advies geven." Zegers trapte uiteindelijk wel nog op de rem. "Maar feitelijk zijn wij hier geen partij in."