Afbeelding
Foto:

Derde lezing Adelbert Venray

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op maandag 13 november de derde lezing van dit seizoen in het Odapark in Venray. Spreker is professor dr. Mieke Hoogkamp-Korstanje en de titel van haar voordracht luidt Vrijplaats voor andersdenkenden, 2017 Reformatiejaar.

Mieke Hoogkamp-Korstanje schetst in deze lezing een tijdsbeeld van de 16e eeuw, de omstandigheden in Europa in het algemeen, en op sociaal, economisch en politiek gebied in het bijzonder. Zo wordt duidelijk waarom de Reformatie (hervorming) plaats vond en tot welke gevolgen dit heeft geleid voor het leven van alledag in de landen om ons heen en de bevolking van Noord-Limburg tot op de dag van vandaag. De regio Gennep speelde een belangrijke rol tijdens en na de Reformatie in de 16e eeuw.

Niet voor niets is Gennep internationaal geëerd met de titel Reformatiestad. Vluchtelingen uit heel Europa die om hun geloof werden vervolgd, vonden in Gennep een veilig heenkomen. Geen geweld, geen burgeroorlog, geen vervolging, maar tolerantie en respect waren de sleutelwoorden voor de samenleving in deze streek. Na haar studie geneeskunde aan de universiteit van Utrecht is Mieke Hoogkamp-Korstanje gespecialiseerd in medische microbiologie en infectieziekten. Als artsmicrobiologe was ze verbonden aan de universiteit en het academisch ziekenhuis Utrecht, het streeklaboratorium voor de Volksgezondheid in Friesland en daarna benoemd als hoogleraar medische microbiologie aan het Radboud UMC. Na haar pensionering is zij secretaris van de Stichting Johannes Engelen tot behoud van de protestantse kerk in Gennep, secretaris van het Federatief Platform Cultuurhistorie Maas en Niers, lid van de Werkgroep Open Monumentendagen en secretaris van de Raad van Toezicht van Cultureel Podium Roepaen. De lezing start om 20.15 uur en introducés zijn welkom.

Foto: Gennep.


Literair Café Venray

Venray | Stefan Hertmans is op zondag 19 november om 11.00 uur te gast in het Theehuis in het Odapark in Venray.

Hertmans is schrijver, dichter en essayist. In zijn lange loopbaan is zijn werk in meerdere talen vertaald en heeft hij vele essays geschreven over actuele maatschappelijke kwesties. Grote bekendheid krijgt hij met zijn roman Oorlog en Terpentijn, waar hij in 2014 de AKO-literatuurprijs voor ontvangt. De Bekeerlinge is zijn laatst verschenen roman, waarin het boeiende levensverhaal van Hamoutal op meesterlijke wijze wordt beschreven. De inleiding van Stefan Hertmans wordt verzorgd door Stan Verhaag en de muzikale omlijsting is in handen van Jos Josten.