Ramon Barents nodigt Jorianne Janssen uit voor een eerste dans.
Ramon Barents nodigt Jorianne Janssen uit voor een eerste dans. Foto: Henk Lammen

Doe de limbodans!

Venray | Vorig jaar hadden ze een missie, de neven Ramon en Ron Barents. Met hun nummer Vastelaovendsoldaote deden ze een gooi naar een finaleplaats tijdens het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Dit jaar gaan ze op herhaling met een nieuw doel: iedereen aan het dansen krijgen.

Door Henk Lammen

"Ik vind dat er veel te weinig gedanst wordt", zegt Ramon, in Venray bekend als De Zingende Schilder, als de nieuwe missie aan de orde komt. "Al jaren ben ik de enige man die danst tijdens feestjes", lacht hij veelbetekenend. Om de mensen tijdens de carnavalsdagen aan het dansen te krijgen, schreef hij samen met Ron de nieuwe kraker De Limbodans! "Een nummer met een knipoog naar Limburg en dansen. We gaan er echt voor om de mensen weer aan het dansen te krijgen." 'Roëd, geal en grün zien de kleuren van os vastelaovesfieëst! Zing en sjans en doe de Limbodâns!' De laatste regels van het refrein laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Met weemoed denkt Ramon terug aan zijn jeugdjaren. Toen de meeste kinderen het dansen met de paplepel kregen ingegoten. "Ik ging als 15-jarige met zweethandjes naar de les. Met honderd kinderen dansles, allemaal schoolgaande jeugd. Vroeger had je echte dansverenigingen, La Paloma en Amusement. Daar gingen mijn ouders naar toe. Een keer per maand."

In de studio's van Marlstone Music wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan De Limbodans! Een swingend nummer, goed voor een discofox. Tijdens een danceparty op zaterdag 18 november maakt het grote publiek kennis met het nieuwe nummer van beide neven. Het feest bij Janssen Dansen & Sporten aan de Raadhuisstraat 6 in Venray barst om 20.00 uur los. Naast Ramon en Ron Barents werkt de feestband Naachtwaerk mee aan de (dans)avond. Het initiatief van beide Barentsen wordt door Jeanne Maas van de Venrayse dansschool omarmd. Zij maakte nadrukkelijk de gouden tijden van 'dansen is plezier voor twee' mee. "Dansen maakt vrij en blij", zegt Jeanne. "We verzorgden in de jaren '80 continu lessen, zes dagen per week. Hele klassen van middelbare scholen kwamen dansen. Dat was bingo. Tot de beginjaren 2000 duurde de piek. Daarna veranderden de muziekstijlen, kwam er bijvoorbeeld streetdance. De tijd van de evergreens, met voor ons echte idolen als Fats Domino, stierf jammer genoeg uit. De muziekstijl is verhard, er zijn veel minder romantische nummers." Het initiatief van de neven Barents en de uitdaging om jongeren weer aan het dansen te krijgen, grijpt ze met beide handen aan. "Het moet een gezellige avond worden waar iedereen volop de gelegenheid krijgt om te dansen."

Of een finaleplaats tijdens het LVK er dit jaar wel in zit?, herhaalt De Zingende Schilder de slotvraag. "Natuurlij hopen we dat. Met een halve finaleplaats zijn we al enorm tevreden. Als onze missie maar slaagt. Iedereen aan het dansen krijgen."

De entree voor de avond bedraagt vijf euro, inclusief een consumptie.