Geen windmolens Breehei

CASTENRAY | De komst van windmolens in Castenray is voorlopig van de baan. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) heeft het plan in de ijskast gezet vanwege mogelijke radarverstoring van het militair vliegveld De Peel in Vredepeel.

Door Henk Willemssen

"Het initiatief ligt helemaal stil", meldt woordvoerder Koen Augustijn van WML. "Wij wachten op een signaal van de provincie Limburg. Want dit gaat over de ruimtelijke ordening." De provincie heeft als doel in diverse gemeenten in Limburg windmolens te plaatsen.

WML wilde op eigen terrein, vlak bij pompstation Breehei in Leunen, vier windmolens neerzetten met een hoogte van 180 meter. Het waterleidingbedrijf zoekt daarbij samenwerking op met dorpsraden en een lokale energiecorporatie. De WML-woordvoerder wil het aantal en de hoogte niet bevestigen. "Nee, want zover waren we nog niet. Het is primair ons doel met windmolens te voorzien in onze eigen energieopwekking. De energie gebruiken we voor het oppompen van water en het distribueren ervan."

Het is nog niet bekend of het plan nog ooit kan doorgaan. "Wij kunnen nu niet verder. Het is afwachten of de regels nog veranderen. Dan ontstaat er weer een nieuwe situatie", zegt de WML-woordvoerder. Het probleem met de locatie van Breehei is dat het binnen de 500-voetsvlakken ligt. Dit betekent dat de verstoring niet op normaal 1000 voet (305 meter), maar op 500 voet (152,2 meter) wordt getoetst. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het ministerie van Economische Zaken aan Defensie heeft gevraagd of de 500-voetsvlakken verkleind kunnen worden.

"Helaas is de conclusie dat het 500-voetsvlak van vliegbasis De Peel niet verkleind kan worden. Dus dit biedt voor Breehei niet de gewenste uitkomst", zegt provinciewoordvoerder Bas Albersen. Hierbij speelt mee dat De Peel geen operationeel vliegveld is maar een reservevliegbasis. Toch lijkt de deur nog op een kier te staan. "Er volgt nog een gesprek met Economische Zaken om te bezien of we toch nader tot elkaar kunnen komen", aldus Albersen. De gemeenteraad van Venray heeft besloten dat er geen windmolens mogen komen binnen de gemeentegrenzen. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) wil dwarsliggende gemeenten dwingen om toch over te gaan tot windenergie. De provincie kan gemeenten overrulen door een provinciaal inpassingsplan (PIP) toe te passen. Limburg loopt namelijk achter bij de taakstelling van het Rijk.