Schoolroute naar Oirlo is veilig

OIRLO/CASTENRAY | De fietsroute voor kinderen naar basisschool Eigenwijs in Oirlo is veilig. Er is nog wel een knelpunt bij De Roffert waar een nieuwe varkensstal wordt gebouwd. Ook wordt nog te hard gereden op de Castenrayseweg en Hoogriebroekseweg.

"Een 100 procent veilige schoolroute is niet mogelijk", zei dorpsraadlid Anita Emonts vorige week woensdag in de dorpsraadvergadering. "De kinderen moeten ook leren zelf op te letten als verkeersdeelnemer." Ruim twee jaar geleden fuseerden de scholen van Castenray en Oirlo. Er is veel aandacht besteed aan de fietsroute vanuit Castenray. Vooral de drukke Castenrayseweg is een gevaarlijk punt. Er zijn al diverse maatregelen genomen, maar niet allemaal met succes. Zoals de aanleg van plateaus. "Dat is weggegooid geld geweest. Ze hebben geen enkel resultaat gehad", vertelde Emonts. Toch blijven de plateaus liggen omdat de gemeente anders opnieuw kosten moet maken om ze te verwijderen. In opdracht van de gemeente zijn er verkeersmetingen verricht. Vorige week zouden de resultaten worden besproken met de dorpsraad en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Maar de twee ambtenaren van de gemeente waren beiden de afspraak 'vergeten'. "Ik heb ze nog gebeld, maar ze zaten allebei in een ander overleg. Daarom moeten we weer een nieuwe afspraak plannen", zei Anita Emonts.

Binnenkort gaan kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool met een lasergun de snelheid van auto's meten op de Castenrayseweg en Hoogriebroekseweg. De actie wordt gehouden samen met de politie en VVN. De datum wordt niet bekendgemaakt om automobilisten niet vooraf te waarschuwen.