Plan zorghuis in school Castenray

CASTENRAY | De leegstaande school van Castenray is in beeld voor een zorgcentrum. Het plan is er vijf woningen voor ouderen te realiseren. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts hoopt en verwacht dat dit bouwplan wel de eindstreep haalt.

Door Henk Willemssen

Bert Arts was ook de kartrekker van het zorghuis in het voormalige loonwerkersbedrijf Hendrix-Smits aan de Lollebeekweg. Het pand zou verbouwd worden tot zes appartementen voor oudere en hulpbehoevende inwoners. De zes woningen waren al allemaal besproken, maar toch ging het plan niet door. In april 2016 gooide de stichting Broekstaete het bijltje erbij neer. Na twee jaar tomeloze inzet kwam het bouwproject niet rond. De stichting wees met de beschuldigende vinger naar de gemeente die onvoldoende medewerking zou verlenen. Teleurstelling en frustratie overheersten na het afblazen.

Nu anderhalf jaar later heeft Arts toch weer de handschoen opgepakt. "Ik ben twee keer bij de gemeente geweest. Maar ik ben nu wel gereserveerder dan de vorige keer", vertelde hij vorige week woensdag tijdens de dorpsraadvergadering.

Het schoolgebouw kwam in augustus 2015 leeg te staan nadat de basisschool fuseerde met Oirlo. De kinderen uit Castenray gaan sindsdien in Oirlo naar school. In de afgelopen twee jaar zijn er al diverse plannen geweest voor een invulling van het gebouw. Het dorp wil de school graag behouden voor de gemeenschap. Het laatste plan om er verenigingen in onder te brengen lukte niet. Uiteindelijk haalde Bert Arts toch weer zijn stokpaardje tevoorschijn. Ondanks alle negatieve ervaringen van de vorige keer. "Het is een prachtige locatie voor zorgwoningen. Het gebouw is hiervoor ook meer geschikt dan het pand aan de Lollebeekweg. Ik verwacht dat het ook financieel beter haalbaar zal zijn." In het midden van het gebouw komt een centrale hal voor dagverblijf en activiteiten. Er wordt een commissie gevormd die het plan verder gaat uitwerken.