Peter-Hubertus en Anna Gertrudis Kuijpers.
Peter-Hubertus en Anna Gertrudis Kuijpers. Oude foto

Koster Castenray

Castenray | Al sinds het midden van de 18de eeuw was er in Castenray een kapelmeester.

Hij had als taak de rector, kapelaan of pastoor ten dienste te staan. Vooral het regelen van materiƫle zaken, zoals het innen van legaten of erfenissen, het verpachten van eigendommen, zoals landerijen en boerderijen behoorden tot zijn taak. Ook zorgde hij voor inning van bijdragen in natura zoals graan, vlas, wol en bijenhoning. Eveneens hield hij toezicht bij het drogen van granen en controleerde en adviseerde hij bij het onderhoud van de boerderijen die eigendom van de kerk waren. Uiteraard hoorde het ook tot zijn taak het kerkgebouw en de woning van de geestelijken te onderhouden. De taak van de kapelmeester werd later overgenomen door de koster. Naast het hoofd der lagere school, de pastoor en de kapelaan, was de koster in elk dorp een persoon die hoog in aanzien stond bij de gemeenschap. Dat bracht voor de koster natuurlijk ook weer verplichtingen met zich mee. Hij kon zich in het maatschappelijke leven geen misstap veroorloven, ook zijn gezinsleden niet. Daar werd in die tijd vooral door de geestelijke overheid goed op toegezien.

De toenmalige pastoor Reijnen van Oirlo was in 1906 op zoek naar een nieuwe koster voor de Kapel in het onder de parochie Oirlo vallende gehucht Castenray. Diverse potentiƫle kandidaten uit Oirlo dienden zich aan om in aanmerking te komen voor de in die dagen zeer interessante functie. De keuze van het Oirlose kerkbestuur, lees pastoor, viel na diepgaand beraad op Baer Kuijpers, boomkweker van beroep en wonend op de Notenberg in Oirlo. Baer was al geruime tijd lid van het kerkkoor in Oirlo en kende wat van de kerkmuziek. Ook had hij op divers ander gebied zijn kwaliteiten getoond. Bovendien was hij een kneedbaar persoon voor de pastoor, zodat die ook via de koster zijn invloed zou kunnen uitoefenen op de Castenrayse negorij, bestaande uit wat boeren, die op de schrale grond een sober bestaan probeerden op te bouwen. Op de foto zien we Peter-Hubertus (Baer) en Anna Gertrudis (Truuj) Kuijpers-Christiaens. Baer werd geboren op 30 september 1874 te Venlo. Hij overleed op 15 januari 1935 te Castenray. Truuj werd geboren op 7 juli 1876 te Horst. Ze overleed op 31 januari 1958 te Castenray. Baer en Truuj trouwden op 5 april 1902 te Venray en ze kregen 12 kinderen.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray