Alle kinderen van De Bongerd kregen bij de afsluiting een certificaat.
Alle kinderen van De Bongerd kregen bij de afsluiting een certificaat. Foto: Henk Lammen

Woningcheckers in het zonnetje

Venray | In het kader van de Week van de Veiligheid is de Brandweer Limburg-Noord onlangs een nieuw project gestart: De Woningchecker.

Het doel van het project is het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken bij twee belangrijke risicogroepen namelijk basisschoolleerlingen en senioren. De leerlingen van groep 6 van basisschool De Bongerd in Venray zijn vorige week door de Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot woningchecker.

Na deze opleiding zijn ze in staat om een kleine woningcheck op brandveiligheid uit te voeren. Ze kunnen zelfs, waar nodig, tips en adviezen geven over brandveiligheid. Vorige week woensdag werd ook de eerste woningcheck onder leiding van een brandweervrouw uitgevoerd, waarbij de leerlingen de bewoners al meteen van een goed advies konden voorzien, want de rookmelders hingen niet op de juiste plek en er lagen spullen in de meterkast.

Burgemeester Hans Gilissen was woensdag aanwezig tijdens de laatste bijeenkomst op basisschool De Bongerd in Venray, waar alle resultaten en bevindingen werden besproken in het bijzijn van de leerlingen en hun opa's en oma's. De burgemeester was aanwezig omdat brandveiligheid een belangrijk onderwerp is, want dagelijks is er ergens wel een brand en dit loopt niet altijd goed af. Met name de oudere inwoners blijken daarbij vaker risico te lopen. Gelukkig zijn er veel maatregelen te nemen om brand te voorkomen, of brand snel te signaleren en veilig te vluchten. Maatregelen waarover de jeugdige woningcheckers van De Bongerd nu ook veel weten. Zij kregen woensdag hun certificaat uitgereikt en gingen ook nog samen op de foto.

Op Peel en Maas TV is donderdag een verslag van de bijeenkomst te zien.