VieCuri Matinee

Venlo | Gedeelde smart is halve smart: het is misschien een cliché, maar er zit een kern van waarheid in. Want door samen te zijn met de partner, familie, vrienden of mantelzorgers, herstellen mensen sneller en voelen ze zich beter. De positieve effecten van samenzijn op onze gezondheid staan centraal tijdens het VieCuri Matinee op zondag 12 november. Naast lezingen zijn er diverse interessante activiteiten.

De laatste aflevering van VieCuri Matinee

Samenzijn zit diep verankerd in de natuur van ons mensen. Prof. dr. Liesbeth Sterck van de Universiteit Utrecht is gastspreker op het VieCuri Matinee en trekt een parallel naar het sociale gedrag van apen, waar ze onderzoek naar deed. "Dat dieren in groepen met elkaar concurreren is al lang bekend. Winnaars van deze concurrentie leven langer en krijgen meer nakomelingen. Het blijkt echter dat ook het hebben van vriendjes hen vergelijkbare voordelen biedt", stelt Sterck. Tijdens haar lezing gaat ze in op de uitkomsten van haar onderzoeken. "Mijn onderzoek laat zien dat de omgang van apen met groepsgenoten een balans is tussen je zin doordrukken en anderen helpen. Dus niet enkel agressie zit in onze natuur, maar ook vriendschappelijk gedrag. Wat we hiervan kunnen leren? Dat vriendelijk gedrag geven en ontvangen verankerd is in ons verre biologische verleden. Het is cruciaal gedrag voor aap en mens!" Van apen weten we dat ze graag vlooien; het is zowel ontspannend voor de vlooier als voor de ontvanger. Voor de mens geldt ook dat de geestelijke en fysieke gezondheid verbetert door aanraking, het samenzijn en door het delen van zaken. Niet voor niets is 'Samen beter' het thema van het aankomende Matinee. Yes van de Wouw, internist-oncoloog bij VieCuri, spreekt tijdens het Matinee over 'drie keer samen'. "Ik bedoel daarmee het samenzijn van de patiënt met het behandelteam, zijn thuisomgeving en tot slot het samenzijn met lotgenoten. Wij zien dagelijks in de praktijk dat het heel goed is voor het herstel wanneer mensen er niet alleen voor staan. In het behandel- en revalidatieproces kan daarom ook de omgeving een grote steun zijn. Net als dat het contact met lotgenoten, waarbij mensen zaken van elkaar herkennen en erkennen, een enorme meerwaarde heeft." Tijdens het Matinee wordt ingezoomd op de positieve effecten van samenzijn op onze gezondheid. Zo zijn er speciale lezingen waarbij mantelzorgers aan het woord komen en waar het begrip 'Shared Decision Making', ofwel: een arts en patiënt komen samen tot een passende behandeling, toegelicht wordt. Daarnaast zijn er leuke activiteiten; leg samen een obstakelparcours af of werk samen met het klinisch lab aan chemische proefjes.

VieCuri Matinee begint op zondag 12 november om 14.00 uur in restaurant ThuiZ en duurt tot 17.00 uur. Iedereen is welkom. Aanmelden is mogelijk via de website ww.viecuri.nl/matinee. Hier is ook meer informatie te vinden, net zoals op www.facebook.com/VieCuri. Tijdens het Matinee laat VieCuri inwoners uit de regio op een interactieve en laagdrempelige manier kennis maken met thema's als gezondheid, wetenschap, zorg en andere interessante onderwerpen.