Afbeelding
Foto:

Oude liefde in Veulen

Veulen | Een rondleiding enkele jaren geleden op het bedrijf van Nijsen/Granico leidde ertoe dat eind vorig jaar een filmploeg in het bedrijf een week lang opnames maakte voor de nieuwe Nederlandse speelfilm Oude Liefde. De film is deze week in première gegaan.

"Een van de deelnemers aan die rondleiding was Peer Wittenbols. Toen hij een scenario moest schrijven voor een film met als thema oude liefde, wilde hij een van de hoofdpersonen de functie van directeur van een voederbedrijf geven. Zodoende kwam de producent bij ons uit", vertelt Willem Classens. Hij was vanuit Nijsen/Granico nauw betrokken bij de voorbereidingen van de opnamen. "Nadat de producent ook overtuigd was dat het bedrijf in Veulen een prima locatie was, duurde het nog een jaar voordat daadwerkelijk in Veulen de opnames gerealiseerd konden worden."

Die opnames duurden vijf dagen. Achter het bedrijf stond een volledig wagenpark met trailers, waar alle medewerkers en filmpersonages verbleven. "Een hele mooie cast", vervolgt Jack Nijsen. "Halina Reijn, Gene Bervoets, Hadewych Minis en Eva van der Gucht zijn niet de minste namen." Jack vertelt vol vuur over de manier van filmen en welke gevolgen dat had voor de bedrijfsvoering. "Het werk ging overdag gewoon door, maar wanneer er gefilmd werd in de kantoorruimten, kregen wij een seintje dat we stil moesten zijn. Dan kan het gebeuren dat een enthousiaste verkoper joviaal aan de telefoon hangt en de scène opnieuw moet."

Aan de buitenkant van het bedrijf werden minimale aanpassingen gedaan. "Als het pand voor het eerst in beeld komt, dan is dat gewoon ons bedrijf", aldus Willem. "Daarnaast hebben onze medewerkers veelvuldig gefigureerd in de film, want tijdens de opnames ging het werk bij ons gewoon door. Dat is best wel leuk om terug te zien." Ging de productie normaal door, in veel scènes werden de producten die door Nijsen/Granico worden verwerkt, vervangen door eigen producten van de filmmakers. "Onze producten mogen bijvoorbeeld niet gegeten worden. In de film zie je dat toch gebeuren, maar dan gaat het dus om door de filmmakers aangekochte producten."

De film gaat over twee gescheiden zestigers die elkaar weer ontmoeten nadat hun zoon is overleden. Langzaam gloeit er weer wat op. "De ontknoping van de film is in onze productiehal. Hoe de film afloopt, laten we nog in het midden", glimlacht Jack.

Het is nog niet duidelijk of de film ook in Venray gaat draaien. "We zijn wel van plan om met het hele personeel te gaan kijken. Mooi toch."