Nederlands kampioen Britt Jans-Beken uit Wanssum.
Nederlands kampioen Britt Jans-Beken uit Wanssum. Foto: Maycel de Bruijn

Britt Nederlands beste

Dongen | Britt Jans-Beken is zondag in Dongen Nederlands kampioen geworden bij de 85cc grote wielen (MON).

De 13-jarige Wanssumse begon de wedstrijd met een voorsprong van tien punten op Amber Simons (Well). Met een eerste en vijfde plaats in de manches behaalde zij genoeg punten om de titel te grijpen. In het dagklassement reed ze naar de derde plaats.

Dat zij zich op het einde van de dag mocht laten kronen tot Nederlands kampioen, was nog niet zo van zelf sprekend. Tijdens de training kreeg zij al te kampen met machinepech. Een verstopte sproeier bleek de 'dader' te zijn. In de eerste manche pakte concurrente Amber Simons (Well) de kopstart en was Jans-Beken op achtervolgen aangewezen. Halverwege de manche ging Simons onderuit en daardoor kon Jans-Beken de eerste plaats overnemen. Die hield zij vast tot aan de finish en hiermee vergrootte zij eveneens haar voorsprong in het NK tot twintig punten.

In de tweede manche was Simons wederom sneller weg als Jans-Beken. Simons ging echter weer onderuit en opnieuw kon de achter haar rijdende Jans-Beken hiervan profiteren. Met een vijfde plaats in de manche verzekerde zij zich van het Nederlands kampioenschap. In de eindstand behaalde Simons een tweede plaats. Joey van der Zanden werd vierde net voor Nick van Loon (Meerlo), die vanwege een blessure niet in actie kwam.

Bij de MX open senioren stond de derde plaats in het Nederlands kampioenschap op het spel voor Maik Hubers (Venray). Hubers startte in de eerste manche nog goed. Zijn concurrent Rens Emons (Bakel) kwam in de eerste ronden ten val en hiermee leek het pleit eigenlijk beslecht. Later in de manche kwam ook Hubers ten val en moest hij van achter aan beginnen met een inhaalrace. Hierin slaagde hij vrijwel niet en hij moest toezien hoe Emons voor hem eindigde en dichterbij kwam in de tussenstand voor het NK. In de tweede manche zat Hubers vrijwel de hele manche voor Emons en hiermee verzekerde hij zich van de derde plaats in het Nederlands kampioenschap.

In de klasse quads standaard behaalde Diego Hanen (Venray) eveneens de derde plaats in het Nederlands kampioenschap. Hanen kon deze plaats vrijwel niet meer ontgaan en met de derde plaats in het dagklassement werd hij ook derde in het kampioenschap.

In Meijel waren de belangen voor Juup Tax (Wanssum) nog groot tijdens de laatste wedstrijd voor het NK MX 2 junioren. Tax stond vooraf tweede in het Nederlands kampioenschap en had nog een kleine kans op de titel. Met twee manche-overwinningen greep hij de volle buit in het dagklassement, maar concurrent Luc van Thiel (Heesch) behaalde genoeg punten om zich zeker te stellen van de titel.

Het was echter misschien wel Tax die de meeste lof oogstte van de toeschouwers. Tax nam zijn verlies en toonde zich de sportieve sportman die hij altijd al is geweest. Dit leverde hem misschien wel meer waardering op dan het behalen van een kampioenschap.

Verderop in deze Peel en Maas alle uitslagen.


Wielerseizoen Mike Teunissen ten einde

Ysselsteyn | Met de supportersmiddag in Ysselsteyn kwam zaterdagmiddag de vakantie in zicht voor Sunwebrenner Mike Teunissen. Na een fietstour van zo'n 55 kilometer met de fans, blikte blikte hij voor de camera terug op het afgelopen jaar waarin hij onder meer debuteerde in de Tour de France.