Van Lierop op de weg terug

Venray | Raadslid Bernie van Lierop (42) verscheen dinsdagavond voor de eerste keer na zijn herseninfarct weer bij de gemeenteraad. Van Lierop, raadslid namens Samenwerking Venray, is aan de beterende hand, maar hij heeft nog een lange weg te gaan.

Op doordeweekse dagen verblijft de Venraynaar nog in revalidatiekliniek Adelante in Hoensbroek. De laatste weken is hij steeds mobieler geworden. Zo kan Van Lierop weer zelfstandig wandelen. "Daar ben ik zo ontzettend blij mee. Ik ben nu niet meer van iedereen afhankelijk. Geestelijk heb ik gelukkig weinig overgehouden aan het herseninfarct en ook mijn spraak is goed. Het is natuurlijk wel mentaal een ontzettend zware klap geweest. Ik krijg op dit moment de beste hulp die ik maar kan wensen."

Het noodlot sloeg op 23 augustus toe. Van Lierop keerde die dag met zijn gezin terug van vakantie en toen hij in de avonduren zijn mail checkte ging het mis. "Ik kreeg het niet voor elkaar. Toen ik daarna mijn tanden stond te poetsen zag ik dat het niet goed was. Het volgende moment lag ik in de ambulance. In april ben ik nog helemaal gecheckt in het ziekenhuis. Dit kwam echt als een donderslag bij heldere hemel." Na het herseninfarct raakte de linkerkant van zijn lichaam verlamd. Het gevoel in het been is voor een deel teruggekeerd. Met zijn arm kan Van Lierop nog steeds niks. "Ik weet niet of het gevoel ooit weer terugkomt. Dat is echt koffiedik kijken. In het eerste halfjaar na een herseninfarct kunnen functies nog terugkeren."

Toch valt het revalideren hem zwaar. Van Lierop verzet veel werk, maar de progressie die hij boekt is moeilijk meetbaar. Zelfdiscipline is ontzettend belangrijk. Verder krijgt hij ook psychische therapie. "Zij weten perfect hoe ze met mij om moeten gaan. Ik ben wel een echte doorzetter en ik weet wat er van mij gevraagd wordt." Van Lierop heeft de afgelopen weken ontzettend veel hartverwarmende reacties gekregen van vrienden, familie, kennissen, verenigingen, schutterijen en de Venrayse gemeenschap. "Dat doet een mens ontzettend goed natuurlijk."

Van Lierop denkt zelfs al aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. "Ik wil hard werken voor de leefbaarheid van Venray. Dat is een van mijn grote drijfveren tijdens mijn revalidatie. Voor Samenwerking Venray ben ik ook weer campagneleider en uiteraard sta ik op de kieslijst. Ik wil weer de gemeenteraad in."

Dinsdagavond nam hij op therapeutische basis deel aan de gemeenteraadsvergadering. "Ik heb met de doktoren overlegd en dit is een logische stap in mijn revalidatie. Tijdens de vergadering heb ik ook het woord genomen. Ook vanuit de gemeente heb ik hartverwarmende reacties gekregen. Ik heb al eerder geprobeerd om te komen, maar dit was qua grootte van de agenda een mooie bijeenkomst om aan te sluiten."