Koninklijke kunst bij restaurant De Beejekurf in Venray.
Koninklijke kunst bij restaurant De Beejekurf in Venray. Eigen foto

Koninklijke kunst

Venray | Drie kunstenaars hebben afgelopen week een make-over gedaan van een gedeelte van restaurant De Beejekurf aan de Paterslaan. Bijzonder omdat Mathijs Jacobs en Hanneke Verstappen vooraf eigenlijk niet precies wisten wat de kunstenaars gingen doen. Alleen het thema, koningin, stond vast.

"Wij wisten eigenlijk ook niet wat het zou gaan worden", vertelt Rob Benders, een van de kunstenaars.

Benders is zelf collagekunstenaar. Samen met Ted Lenssen, cartoonist en bekend van zijn wekelijkse cartoon in deze krant, en oud-Venraynaar Bart Coppus, sjabloon-artist, raakten ze in gesprek met Mathijs en Hanneke. "Zij wilden wat veranderingen in hun zaak. Niet zozeer wat kaart betreft, maar vooral qua uitstraling. Voor ons een bijzondere uitdaging. Uiteraard hebben we wel wat voorbereiding getroffen en na veel sparren een centraal thema gezocht. Dat werd de koningin. In een Beejekurf hoort immers een koningin." Maar het begrip koningin reikt heel wijd. "Je ziet dan ook heel veel varianten. Naast de bijenkoningin kom je Beatrix en Elisabeth tegen, maar ook Lady Di, die nooit koningin werd, God Shave the Queen, met een knipoog naar de Sex Pistols en een schaakstuk. Ook daar komt een koningin in voor", legt Bart uit. Een volle week lang waren de drie kunstenaars actief. "Het bijzondere is dat we elkaar de hele week hebben aangevuld. Als ik iets bestickerd had, vulde Bart of Ted het beeld weer met een eigen idee aan. Zo zijn uiteindelijk twee wanden met een egale bruine tint omgevormd tot een groot kunstwerk." De drie kunstenaars hebben tijdens hun werk carte blanche gekregen. "We hadden van tevoren aangegeven wat we er absoluut niet in wilden hebben", legt Hanneke uit. "Voor de rest hebben ze hun gang kunnen gaan. En als we een opmerking of vraag hadden, werd dat handig opgepakt." Het is geen alledaags kunstwerk geworden, maar Hanneke en Mathijs zijn trots op het resultaat. Het is een werk waar je iets van mag vinden, waarover gepraat mag worden. Dat zullen hun gasten gaan ervaren. "Gasten komen een avond beleven en genieten. Dat was al zo en met deze manier van kunst aan de muur en op het bord wordt de beleving alleen maar vergroot!"


Mishandeling

Venray | Een 33-jarige man uit Venray is maandagavond in de Fagotstraat in Venray door enkele jongeren geslagen en geschopt. Het slachtoffer is volgens de politie lichtgewond geraakt bij de mishandeling. De man sprak rond 20.00 uur enkele jongeren aan op hun gedrag in de speeltuin in de Fagotstraat. Kort daarna, om 21.10 uur, kwamen de jongeren verhaal halen bij een woning in dezelfde straat. Het slachtoffer was op dat moment in die woning aanwezig. De man werd daar meerdere malen geschopt en geslagen. Volgens de politie zijn de daders ongeveer 16 jaar oud. De politie zoekt getuigen van de mishandeling. In een bericht op Facebook roept de politie de daders op om zich te melden bij de politie in Venray. Bij vaststelling van de vermoedelijke identiteit van jongeren zal, in overleg met justitie, mogelijk worden overgegaan tot aanhouding buiten heterdaad. Dat wil zeggen dat de arrestaties in de vroege ochtend gaan plaatsvinden. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Mensen kunnen zich ook anoniem melden via telefoonnummer 0800-7000.